Feb 26, 2007

Tulistakin tulisempi Biryani ja mitä siitä seurasi...Intialaiseen ruokaan ihastuin niinikään Englannin aikoinani (siellähän curry on jo melkein kansallisruoka..) ja kotiintuomisina olikin pari opusta ko. keittiöstä. Tähän asti olen pysynyt siellä curry- ja tikka-linjalla, hyvin ovat meidän suuhun sopineet. Nyt tuli kokeiltua sitten jotain vähän makuhermoja rassaavampaa, nimittäin biryania. Tavallisesti tämä tehdään lampaasta, mutta kauppahallin ollessa 10 km päässä, tyydyin lähimarketin nautaan. Varsinkin kun kaikki muut ainekset löytyivät sieltä niin hyvin.

Pieni varoituksen sananen: tämä on TODELLA tulista.

400-500 gr naudan palapaistia tai lammasta
2 sipulia renkaina
2 rkl kasviöljyä (alkuperäisessä reseptissä on gheetä, mutta en jaksanut alkaa heraa erottelemaan voista..)
150 gr maustamatonta jogurttia (turkkilainen jogurtti eli Lindahl on tähän hyvä)
1 dl tuoretta korianteria
1 dl tuoretta minttua
3 vihreää chiliä
2 tl inkivääriä raastettuna
2 tl valkosipulia raastettuna
2 tl Garam Masala-maustetta
(2 tl chilijauhetta)
2 tl curryjauhetta
(hippunen kuumaan maitoon sulatettua sahramia)
sitruunanmehua
noin 3 dl (kuivana) basmatiriisiä

Paista uuninkestävässä kasarissa/padassa sipulit runsaassa öljyssä läpinäkyviksi, valuta ja nosta lautaselle. Ota öljy talteen myös. Sekoita kulhossa jogurtti, kaikki mausteet sekä liha. Kippaa liha pataan, keitetty riisi sen päälle ja valuta öljy vielä riisin päälle. Tee kansi, ja paista uunissa 200 asteessa noin 60 min.

Biryanin idea on kannessa, halutessasi voit tehdä sen vedestä ja jauhoista niinkuin kuvassa (1 dl vettä ja sen verran jauhoja, että saat taikinan), mutta tiiviisti laitettu folio ajaa kyllä saman asian.

Biryanin kanssa on suotavaa tarjota jogurttikastiketta (churri), joka viilentää mukavasti käristyviä makuhermoja, mutta meillä ei tällä kertaa sitä ylellisyyttä ollut..Ja sen huomasi. Yhden annoksen pystyi juuri ja juuri syömään ilman suurempia tuskan huutoja, mutta lopulle padalle oli pakko keksiä jotain laimeampaa käyttöä. Niinpä jatkoin padasta tänään variaation currystä. Freesasin kasviksia curryjauheen kera (sipuli, paprika, porkkana) korkeassa kasarissa, lisäsin mukaan tomaattimurskaa tölkillisen, vettä vähän ja biryanin loput. Vielä purkin pohjallinen (noin 1 dl) ruokakermaa päälle ja johan pystyi maistamaan muutakin kuin viiltävän tuskan :D
Alla kuva biryani-currystä.

No comments: