Feb 11, 2007

Poronkäristys ja valkosipulimuusia


Pakkasen perukoilta löytyi vielä kaksi pakettia poroa. Toisessa luki "lapaa" ja toisessa "käristystä", joten käristystä it is. Lapapalassa oli luut vielä paikoillaan, joten koiratkin saivat pienet herkkupalat ruuanlaiton lomassa :D Näihin äidiltä-tyttärelle-resepteihin ei koskaan ole oikein tarkkoja määriä, ikinä en ole mittakuppia äitini kädessä nähnyt muuten kuin leipoessa, joten mutu-tuntumalla mennään. Mutta niin kauan kuin hyvää tulee, niin eipä sillä edes ole hirveästi väliä, eikös niin? =D

Käristyslihahan kannattaa leikata kohmeisenä, silloin siitä saa tarpeeksi ohutta, eikä kypsennysaika veny mahdottomiin. Oikeaoppisestihan poronkäristys tulisi vuolla ensin jäisestä poron lavasta tai paistista ja paistaa sitten poron kuussa (eli rasvassa) padassa, joka on avonuotiolla, lisätä vähän vettä ja antaa hautua. Tällä kertaa kuitenkin tehtiin näin, poron kuun ja nuotion puuttuessa:


800 gr poron käristyslihaa ohuina suikaleina
öljyä
vettä
olutta
suolaa

Paista poro öljyssä osissa, suolaa ja siirrä pataan. Peitä pannun pohja vedellä, kaavi kaikki makuaineet mukaan ja kaada pataan. Tee oluelle sama (tuohon määrään lihaa noin 1-1,5 dl riittää) ja hauduta käristystä uunissa 175 asteessa tunnin verran. Kääntele välillä, ettei päällimmäiset lihat pala.


Köyhissä ritareissa tehtiiin tällä viikolla valkosipuli-timjamimuusia, ja koska ohje vaikutti hyvätlä, ja olin miettinyt tuota valkosipulin ja perunamuusin liittoa jo pidemmän aikaa, tehtiin me siis oma versiomme aiheesta. Tuosta määrästä perunoita tulee kattilallinen muusia, tosin tein sen tarkoituksella jo huomista varten, kun sieltä pakastimen perukoilta löytyi myös kalapuikkoja :D


1 kg perunoita (jauhoisia)
3-4 kynttä valkosipulia
3-4 dl maitoa
puolikas sipuli hakattuna
suolaa

Keitä kuoritut perunat vähässä vedessä kunnolla pehmeiksi, valuta. Kiehauta maito viipaloitujen valkosipulinkynsien kanssa, lisää perunoiden joukkoon. Survo perunat (puu)survimella soseeksi ( ei kannata käyttää sähkövatkainta, muusista tulee ikävää liisteriä, raaka nais- tai miesvoima on tässä parasta), mausta suolalla. Lisää lopuksi hakattu sipuli ja vatkaa hetki voimakkaasti puulastalla tai -kauhalla. Maistele suolan määrä ja lisää tarvittaessa.

Lisäkkeenä oli itse tekemääni puolukkasurvosta, mihin ohje tulee sitten syksyllä, kun puolukka-aika taas on.. ;)

No comments: