May 5, 2007

Sitruunalohta, pecorinokasviksia sekä tsatsikia


Anteeksi huono kuva, parempi kamera on matkoilla..Viime viikon Köyhät Ritarit tarjosivat idean tämän lauantain lounaaseen. Miehen ollessa leirillä sain tehdä ihan mitä mieli halasi ja kun kaupasta löytyi halpa pätkä lohta, oli suunnitelma valmis. Tämä ruoka sopii myös mainiosti grillissä tehtäväksi, kasvikset voi kypsentää nyyteissä ja laittaa mausteet jo valmiiksi mukaan.
Ja toim. huom. tässä ohjeessa ei ole lainkaan tavallista sipulia! Mikä on suhteellisen iso ihme minulta :D

Näitä tarvitaan, ohjeesta tulee reilusti yhdelle tai niukasti kahdelle:

200 gr lohta
4-5 sitruunaviipaletta
suolaa, pippuria

1 iso porkkana
puolikas kesäkurpitsa
pätkä palsternakkaa
parsakaalin nuput
raastettua pecorinoa (tai parmesania)
suolaa, pippuria
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

3 dl ruokajogurttia (partaäijää meillä)
noin 1 dl raastettua ja valutettua kurkkua
4 kynttä valkosipulia (ei ole pakko laittaa noin paljon ,meillä tykätään valkosipulista..)
suolaa, pippuria
1 rkl oliiviöljyä

Tee tsatsiki jääkaappiin maustumaan; sekoita jogurttiin kurkku ja valkosipuli ja mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Jos käytät jotain muuta maustamtonta jogurttia kuin tuota Lindahlin tekemää, valuta jogurtti ensin suodatinpaperissa, jotta saat siitä turhan nesteen pois.

Asettele kalapala uunivuokaan, purista päälle vähän sitruunanmehua, mausta suolalla ja valkopippurilla ja asettele sitruunanviipaleet päälle. Paista 200 asteessa noin 15 min.

Keitä lohkotut kasvikset suolatussa vedessä (ensin kovemmat ja lsiää pehmeämmät lopussa) niin, että niihin jää vielä puruvaraakin. Valuta ja mausta vielä kuumana öljyllä, suolalla, pippurilla, raastetulla pecorinolla sekä hienonnetulla basilikalla.

8 comments:

Anonymous said...

Tsatsikiinhan käytetään itseoikeutetusti Lindahlin Kreikkalaista eikä Turkkilaista. Jos partaäijässä on paljon energiaa niin tuo pistää vielä paremmaksi. Ja kalorihan on paras mauste. :-) Itse olen pongannut tuota vanhaa-akkaa (vrt. partaäijä) ainakin yhdestä paikallisesta (Tre) Citymarketista (Lielahti, jos jotakuta kiinnostaa).

Jenni said...

Heh, olenkin miettinyt, että mikä ero noilla äijällä ja akalla on, purkkeihin sen kummemmin tutustumatta. Mutta selvispäs sekin nyt, kiitos. =) Ehkä pitää pystellä kuitenkin tuossa miespuolisessa vastineessa, näillä vararenkailla pitäis ehkä syödä vaan kermaviiliä... :D

Anonymous said...

Nyt alkoi tekemään mieli lohta! Tuo on varmasti ollut hyvää. Harmi vain, että täällä on tuo lohi ollut taas viime aikoina vähän turhan kallista.

Jenni said...

Oli kyllä hyvää tuo lohi, ja tsatsiki sopi siihen kylkeen mainiosti. =D Minäkin löysin tuosta lähikaupasta pienen palan kirjolohta, jonka raski maksaakin, muuten on lohi kyllä hinnoissaan.

Anonymous said...

Köyhät ritarit innoittavat näköjään muitakin =)

Anonymous said...

Oon kanssa itse ihmetellyt suuresti, jos johonkin tekemääni ruokaan EI tule sipulia. On jotenkin vajavainen olo aina kun tekee...
Eilinen currykastike oli kyllä yksi koetinkivi, kun tuntui koko ajan siltä, että ruokaan pitää laittaa pieneksi hakattu sipuli, viakka hyvin tiesin ettei se sitä kaipaa...
On se sipuli kaikissa muodoissaan vaan niin täydellistä!

Anonymous said...

Mikä tahansa ruoka, jonka kylkiäisenä on tatsikia, on hyvää ruokaa... Tuota partaäijä -termiä en ollut kuullutkaan, mutta heti ymmärtää, mistä on kyse. Mutta, onko se toinen sitten kurttumummoa? ;o)

p.s.saapi lisätä blogilinkkeihin, jos blogini kolahtaa.

Jenni said...

Kurttu-mummoa tai vanhaa akkaa, kumpi enemmän miellyttää ;D ja lisäsin miqun blogin tuonne listalle, kiva saada miesvahvistusta joukkoon:D