May 14, 2007

Äitienpäiväkakku äidille eli Marjainen juustokakku


Tämä ohje on bongattu Marien blogista, mistä löytyykin melkoinen kirjo kaikenlaisia kakkuja, kertakaikkiaan vesi tulee kielelle kun niitä katselee. Äitini sopivasti laskeutui Suomen maan kamaralle lomaltaan juuri äitienpäivänä, ja koska jatkolento oli tuohon meidän kentällemme, sain tilaisuuden järjestää äitienpäiväkahvituksen sitten täällä meillä. Oli mukavaa tehdä äitienpäivänä äidille jotakin, niin monen vuoden tauon jälkeen varsinkin, kun ollaan asuttu niin eri puolilla Suomea, että muistaminen on ollut korttien ja soittojen varassa. :D

Kakku olisi tosiaan voinut olla nätimpikin, mutta näin ensimmäisen hyydykejuustokakun tehneenä suotakoon se anteeksi nyt tällä kertaa... Uunissa paistettavia juustokakkuja olen tehnyt muutaman aikaisemminkin. Mutta hyvää oli, ja jopa kehuja sain, joten kiitos vaan Marielle maniosta ohjeesta! :D

Kopsaan tähän tuon ohjeen suoraan, muuttelin tosin jonkun verran, suluissa ne aineet mitä itse käytin;

Pohja:

125g kaurakeksejä
3 rkl voita tai margariinia

Täyte:

200g kunigatartuorejuustoa (sitruunatuorejuustoa)
3/4dl sokeria
n 20 keskikokoista mansikkaa (pakastamansikoita pieni rasiallinen)
2 dl mustikoita
2 rkl vadelma marmelaadia (mustikkamarmelaadia)
2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (kevyt vispiä)
1/2 limen mehu
3 tl liivatejauhetta tai 6 liivatelehteä
3 rkl vettä

Koristeluun:

Mansikoita ja mustikoita

Murskaa keksit hienoksi muruksi ja lisää sulatettu rasva ja nypi tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos pohjalle tasaisesti. Pane viileään. Laita 3 rkl kylmää vettä laakeaan kulhoon. Ripottele liivatejauhe tasaisesti pinnalle. Anna seisoa n 5 minuuttia. (huom! Tärkeää että liivatejauhe ripotellaan pinnalle eikä sekoiteta veteen). Jos käytät liivatelehtiä laita lehdet likoamaan kylmään veteen.

Soseuta mansikat ja sokeri. Lisää vadelmamarmeladi ja sekoita. Vatkaa marjasose tuorejuuston joukkoon. Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi. Laita kattilan pohjalle noin 2-3 cm vettä. Kuumenna melkein kiehuvaksi. Ota liedeltä ja laske liivatekulho vesihauteeseen. Sekoita varovasti kunnes liivate on sulanut kokonaan ja seos muuttuu kirkkaaksi. Lisää liivatteeseen lime-mehu ja kaada ohkaisena nauhana tuorejuusto-marjaseokseen koko ajan sekoittaen. Jos käytät liivatelehtiä, kuumenna 3 rkl vettä kiehuvan kuumaksi ja liota lehdet siihen, lisää lime-mehu ja sekoita tuorejuustoseokseen. Yhdistä tuorejuustoseos ja vaniljavaahto. Lisää mustikat ja sekoita. Kumoa täyte keksimurupohjan päälle ja tasoita pinta. Anna kakun hyytyä vähintään 4 tuntia. Pyöräytä veitsellä reunan ympäri ja irrota reunat varovaisesti. Koristele kakku tuoreilla marjoilla.

1 comment:

Unknown said...

Hei vain
Ihania leivonnaisohjeita ja hyvin kerrottu.
Kiitos ja hyvaa kevatta.

Reija Naor