Sep 19, 2010

Sipuli-pekonipiirakka



Pahoitteluni kaikille sipulia karttaville, seuraava postaus kannattaa jättää välistä. Kyseessä nimittäin sipulinrakastajien piiras, jonka tein tuossa männä viikolla. Innoituksen lähteenä käytin Ranskalaisen keittiön salaisuudet- kirjaa, kaikkihan tietävät, että parhaat piiraat tulevat Ranskasta. Pohja tosin epäranskamaisesti perunamuusijauheeseen tehty, kun pelkkä voi-jauho-vesi-seos tuntui liian raskaalta pekonin kanssa. Tosin ei kai se peruna nyt se kevyempää taida olla... Mutta no, tässä siis ohjetta, piiraasta tuli maukas ja erittäin syksyinen, teekupin ja takkatulen ääressä juuri sopiva iltapala. :)

Pohja (pyöreä piirakkavuoka, halkaisija 26 cm):

2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
3/4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää voi ja nypi murumaiseksi. Lopuksi vesi mukaan ja sekoita taikinaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen teon ajan.

Täyte:

1 pkt pekonia (170 gr)
3-4 sipulia (riippuu koosta, jos isoja niin 3 riittää, jos pieniä niin 5 vois olla sopiva)
voita
sokeria hippusen
1 prk ruokakermaa ja vähän vettä
2 kananmunaa
timjamia
suolaa
pippuria
n. 2 dl juustoraastetta (emmental on ehkä paras tähän)

Leikkaa pekonit suikaleiksi ja heitä kylmälle pannulle. Levy täysille ja sekoittele kunnes ovat irtonaisia ja rapsakoita. Lisää viipaloidut sipulit, alenna lämpöä ja anna hautua rauhassa n. 15-20 minuuttia, tai kunnes sipulit saavat vähän väriä. Lisää pannulle nokare voita ja noin ruokalusikallinen sokeria, sekoittele, anna jäähtyä hetki. Yhdistä kulhossa vatkatut munat, kerma ja mausteet sekä halutessasi juustoraaste (voi laittaa myös erikseen päälle viimeisenä). Painele piirakkapohja vuokaan ja kaada jäähtynyt täyte päälle. Lisää vielä muna-kermaseos ja mahdollinen juusto. Paista 200 asteessa n. 20-30 minuuttia, tai kunnes päältä hieman ruskettunut.

No comments: