Mar 23, 2007

Foccaccia

Olen tehnyt tätä ennenkin B.B (eli before blogging =D) ja tietysti nyt tällä kertaa sen piti mennä ruskettumaan liikaa uunissa. No, oma moka, mitä roikuin tietokoneella... Kyseessä siis foccaccia-leipä, italialainen litteä leipä, johon voi päällysteitä laittaa oman mielen mukaan. Perinteiset mausteet on suola, pippuri, rosmariini ja oliiviöljy. Noita oliivejakin käytetään usein, ja raastettu parmesaani jäi yli päivän ruuasta. Ripsauttelin sen sitten vielä tuohon päälle. Olen tehnyt tätä myös ohuilla salamisiivuilla, sipulilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla jne. Aineksia voi käyttää miltei mitä tahansa, kunhan muistaa ettei laita liikaa jotta leipä pääsee vielä jonkin verran kohoamaan. Pizzasta ei siis ole kyse, päälliset on lähinnä sivuosassa ja mausteina.

3 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
n.6-8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa

Päälle:

oliiveja
valkosipulia
parmesania raasteena
suolaa (pippuria)

Sekoita kuivahiiva tarpeeksi lämpimään veteen, anna seistä 5 min ja lisää sen jälkeen öljy ja suola. Sekoita jauhot desi kerrallaan taikinaan ja alusta sileäksi ja kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kauli kohonnutta taikinaa vähän, asettele se pellille ja taputtele vielä käsin kunnolla levyksi (pitäisi yltää melkein koko pellille). Anna kohota vielä 40 min.
Painele sormilla kuoppia kohonneeseen leipään, painele osaan kuopista oliivit ja levitä valkosipulisilppu myös leivän päälle. Lopuksi ripottele päälle oliiviöljyä ja merisuolaa (sekä halutessasi juustoa ja pippuria). Paista 225 asteessa noin 20-30 min, riippuen uunista.

Leipä on hyvää illanistujaisiin, lisäkeleipänä tai iltapalaksi. Meillä oli tarkoitus nauttia tätä päivällä tekemäni pekonipastan kanssa, mutta ajoituksen mentyä pieleen, syömme foccacciaa sitten iltapalaksi :D Tuo pekonipasta muuten onnistui hyvin, harmi kun yksikään ottamani kuva ei onnistunut. Tosin resepti oli mahdollisimman yksinkertainen; filepekonia paistetaan pannulla, lisätään valkosipulia, tavallista sipulia ja vähän aurinkokuivattuja tomaatteja. Paistellaan sipulit pehmeiksi ja lisätään Creme Cuisinea (meillä oli sipulisekoitus, hieman ollaan siis sipulifaneja..) noin 3-4 rkl ja puolisen desiä vettä ja annetaan hautua 5 min. Kastike lisätään sitten keitetyn ja valutetun spagetin joukkoon ja tarjoillaan rucolan ja raastetun parmesaanin kera. Oli kyllä siis todella hyvää!

3 comments:

Aissa said...

Foccaccia on loistava tarjottava italialaisen ruuan seurana, mutta toimii myös illanistujaisissa esim. tapaspöydässä. Yleensä teen foccacciaa oliiviöljyllä, tuoreella rosmariinilla, oliiveilla ja ehdottomasti merisuolalla. Rakeinen merisuola on mielestäni foccaccian "henki".
Ehdottamasi vaihtoehtoiset päällysteet kuulostavat myös hyvältä! Taidampa ensi kerralla kokeilla foccacciaa pepperonilla!

Jenni said...

Pepperoni on todella hyvä vaihtoehto, kannattaa kokeilla =).

Sini said...

Tein foccacciaa ohjeesi mukaan, hieman muunnettuna: Korvasin 2 dl vehnäjauhoista hiivaleipäjauholla ja päälle laitoin rosmariinia, gourmet-suolaa ja oliiviöljyä. Leivästä tuli oikein muhkea ja pohjasta ja päältä rapea. Hyvä ohje siis :)