Apr 20, 2007

Leivän yritystä...

Leivän leipominen on jotenkin ylivoimaisen vaikeaa. Siis sellaisen leivän, mikä kohoaisi kunnolla ja olisi kuohkeaa sisältä. Ja jonka kuori olis mukavan rapsakka. Ei vaan onnistu ei. Tällä kertaa otin käsittelyyni Joka Kodin Leivontakirjasta bongatun ohjeen ciabatasta ja ajattelin, että tuohan nyt ei sitten millään voi mennä vikaan. Eipä... Jotenkin onnistuin sössimään kohotukset (vaikka niihin meni koko päivä!) ja leivästä ei tullutkaan ciabattamaisen kuohkeaa ja rapeakuorista. Höh. Ehkä se on vain tyytyminen kaupan valmiisiin leipiin. Tai sitten hyökkään samaisen ohjeen kimppuun vielä joskus uudestaan.

Tässä nyt kuitenkin tuo ohje, jos joku uskalikko haluaa yrittää.. ;D Ja kohotusajat on tosiaan ihan kirjan mukaan, tämän leipomisessa menee koko päivä..

750 gr (13 dl) erikoisvehnäjauhoja
40 gr tuorehiivaa (laiton pussillisen kuivahiivaa)
5 dl vettä
2 tl sokeria
1,6 dl oliiviöljyä
3 tl suolaa

Mittaa kulhoon 500 gr (8 dl) vehnäjauhoja ja tee syvennys keskelle. Liuota hiiva ja 1 tl sokeria veteen, kaada neste syvennykseen ja sekoita siihen reunoilta hieman jauhoja. Ripottele jauhoja seoksen pinnalle ja kohota esitaikinaa peitettynä 1 tunti.

Lisää esitaikinaan loput ainekset ja vaivaa niistä taikina. Muotoile palloksi ja kohota noin 3 tuntia. Alusta taikina uudelleen ja kohtota toiset 3 tuntia.

Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle tasolle ja jaa kolmeen osaan. Alusta palat ja anna levätä hetki. Muotoile taikinat 20x30 sentin kokoisiksi suorakulmioiksi. Painele lyhyitä sivuja sisäänpäin ja kaaviloi levyjä pituussuunnassa. Anna kohota vielä 20-30 min. Paista leipiä uunissa 250 asteessa 20-25 min.



2 comments:

Aurinkotuuli said...

Hei, minun blogissani on yksi leipä ohje, jolla saa todella rapeakuorista ja kuohkeaa leipää. Luulen että se johtuu hiukan erikoisesta valmistustavasta. Jos kiinnostuit, voit käydä täällä: tuulentupa.blogspot.com ja hakemistosta leivät ja sämpylät >> sitruuna leipä. Sitruunan voi toki jättää poiskin, joten laitan tähän vielä tuon valmistustavan, jos haluat kokeilla vain sitä. Eli tee leipä muuten tavallisesti, mutta: Sekoita kulhossa KYLMÄ neste, suola ja hunaja/siirappi/sokeri. Murustele joukkoon hiiva ja liuota se veteen. Vaivaa joukkoon huolellisesti vehnäjauhot/sämpyläjauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää loppuvaiheessa öljy. Jätä taikina tekeytymään 2 TUNNIKSI HUONEENLÄMPÖÖN. Toivottavasti tästä oli apua :).

Jenni said...

Kiitos ohjeesta, täytyykin kokeilla tuolla tavalla seuraavaksi. Kunhan tässä saa ensin kerättyä kärsivällisyyttä vähän aikaa.. ;D