Jan 11, 2009

Poronfilettä ja vuohenjuustoperunoita




Sunnuntairuokaa parhaimmillaan. Saatiin puolikas poron vasa taas pakastimen täytteeksi ja pakkohan sieltä on ne herkkupalat käyttää ensin eli siis sisä- ja ulkofileet. Kuulun siihen koulukuntaan joka ei poroonsa mitään muita mausteita käytä kuin suolaa ja hiukkasen pippuria, joten nämkin fileet olivat ihan parhaimmillaan näin. Hyvää oli, masu naukuu taas :)

1 poron ulkofile (ja sisäfile, varsinkin vasalla tämä on todella pieni)
voita

6-8 perunaa
2 dl ruokakermaa
1 sipuli
150 gr vuohenjuustoa (voi laittaa enemmänkin)
suolaa
(emmentalraastetta)


Viipaloi perunat sekä sipuli ja asettele vuokaan vuorotellen. Lisää joka väliin ripsaus suolaa. Kun pääset suurinpiirtein keskelle vuokaa, murenna vuohenjuusto ja täytä loppuvuoka perunoilla&sipulilla. Raasta päälle hiukan emmentalraastetta, niin saat rapean kuoren. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Kun laitat perunat uuniin, ota fileet huoneenlämpöön odottamaan.

Kun perunat alkavat olla kypsiä, siisti fileet (ota kalvot pois terävällä veitsellä; työnnä veitsi kalvon alle ja vedä kalvon mukaisesti)ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannu, lisää voi ja sen jälkeen fileet. Paista muutama minuutti per puoli,mausta suolalla ja pippurilla. Käännä levy ykköselle ja lisää pannuun hieman vettä (tai kermaa) sekä muutama katajanmarja. Anna hautua pannulla folion alla kunnes perunat ovat valmiita. Syö kunnes maha halkeaa :D

Ja TIEDÄN, ettei tuo vesihaudutus ole minkään lihanpaistontaiteen sääntöjen mukaista, mutta mielestäni se tuo lihaan mukavaa mureutta. Että teen niin vastakin. Nih.

Dec 12, 2008

Paluu lähimenneisyyteen



Lupailin joskus keväällä bloggailla tulevasta perhetapahtumasta jotain. No, here we go.. :) Parempi varmaan myöhään jos silloinkaan. Tosiasiassa olen reissuelämän alettua ollut niin vähäisillä kokkauksilla, että kuviakaan ei ole oikein syntynyt. Pitää koittaa ottaa itseään niskasta jossain vaiheessa, ehkä. Mutta tässä jotain juttua sentäs..

Tapahtuma oli siis häät, kuten ehkä kuvista voi päätellä ja juhlaparina toimi siis allekirjoittanut miehineen. Itse juhla oli ikimuistettava, pidimme kunnolla hauskaa ja kerrankin oli tilaisuus nähdä sukulaisia kunnolla. Kiitoksia kaikille mukana olleille! Kiitoskorttikuvat on ihan oikeasti jo tulossa :D

Ruokapuolen meille hoiti pitopalvelu ja hyvin hoitikin. Joitain kuivakakkuja, keksejä ja tietysti äidin tomaattimuikut tehtiin itse, mutta muuten mentiin tilauspohjalta. Suolaisesta pöydästä löytyi marinoidut kasvikset ja herkkusienet, vihersalaatti, perunafetasalaatti, paahtopaisti, porkkanapiirakka, rieskarullat (graavilohi ja kylmäsavuporo) ja savulohta. Ja makeaan pöytään päätyi hillasuklaakakku, mustikka-mansikkakakku (kuvassa kerroskakkuna), tuorejuustokakku mangokastikkeella sekä leipäjuustoa, kuivakakkuja ja keksejä.Näillä mentiin ja hyvin upposi vierasväkeen.

Juhlat siis juhlittiin elokuussa ja häämatkalla kävimme Prahassa syys-lokakuun vaihteessa. On muuten mahtava kaupunki, suosittelen. Hyvää ruokaa ja juomaa pullollaan, löysimme mm. keskiaikaisen ravintolan, josta saimme elämämme parhaat pihvit. Yhtään väheksymättä tietystikään itse kaupungin uskomatonta arkkitehtuuria ja nähtävyyksiä.
Tällaista siis meillä on touhuttu viime kesänä ja syksynä, blogihiljaisuus oli siis ihan kelvosti perusteltu, eikö? :)

Nov 14, 2008

Vuohenjuustokanaspaghetti



Kyseistä ruokaa olen tainnut tehdä ennenkin, ja jopa postannut tänne, muta menkööt nyt, kun en ole parempiakaan kuvia saanut aikaiseksi. Kiire on suht kova tällä hetkellä koulu- ja työjuttujen takia, en edes ehdi lukemaan muiden blogeja ja se se on jo huolestuttavaa. Mutta toivotaan, että tuossa kevään puolella hellittäisi, ja pääsisi pidemmän kaavan mukaan bloggailemaan taas.
Mutta siihen asti, syökää hyvin! :D

Kuvan kanapastassa on siis kanaa, sipulia ja paprikaa paistettuna, mukaan ruokakermaa sekä mausteita (suola, pippuri, yrtit) ja lopuksi vuohenjuusto sulamaan sekaan. Sekoitetaan keitetyn spaghetin kanssa ja nautiskellaan kiireettömästi. :)

Oct 11, 2008

Kanaa chop suey


Ohje on Vokkiateriat-kirjasta (ärsyttää tuo yksöisvee..) joka sisältää paljon varteenotettavia ohjeita. Samaa sarjaa löytyy mm. pasta, uuniruuat ja salaatit -kirjat, jotka kaikki löytyy hyllystä. Kohta alkaa karkaamaan kyllä käsistä tuo keittokirjojen keräily, tällä hetkellä niitä on noin 70 kpl... Mutta kun niitä on niin ihana lukea :)
Tässä ohjetta kanaan, suosittelen, oli todella hyvää ja "aidon" kiinalaisen makuista.

4 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 tl vaaleaa fariinisokeria
500 gr kanan fileitä
öljyä
2 sipulia (neljään osaan leikattua)
2 valkosipulin kynttä (murskattua)
350 gr pavunituja (en käyttänyt)
3 tl sesamiöljyä
1 rkl maissijauhoja (tai tärkkelystä hieman enemmän)
3 rkl vettä
4 dl kanalientä

Sekoita ja sulat sokeri soijakastikkeeseen. Poista kanasta kaikki rasva ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi, marinoi soijakastikkeella n. 20 minuuttia. Kuumenna öljy ja paista kanaa 2-3 min kullanruskeaksi (wokki saa olla todella kuuma!). Lisää sipulit ja valkosipuli, sekoita hetki ja sen jälkeen lisää pavunidut. Pyörittele vielä viitisen minuuttia. Lisää sesamiöljy. Sekoita maissijauhot ja vesi tahnaksi. Kaada kanaliemi wokkiin, lisää maisssitahna ja kiehauta koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on sakeaa ja läpikuultavaa. Tarjoile riisin kera.

Sep 20, 2008

Puolukkaisia



Niin kauan kuin muistan, on syksyllä meidän perheessä tapahtunut kolme asiaa; kylmenneiden vesien muikuista on tehty tomaattimuikkuja talveksi, puolukoista on keitetty sosetta ja poron vasa tai puolikas on ostettu ja laitettu pakkaseen. Nykypäivän versio talveen varustautumisesta siis. Omilleni muuttamisen jälkeen olen jatkanut perinnettä puolukkasoseen osalta, Etelä-Suomessa asuessani poro ja muikut oli turhan kalliita/kaukana. Puolukoita löytyi ilmaiseksi aina lähimetsästä. Nykyään, pohjoiseen muuton myötä, on poro tullut mukaan kuvioihin, ja muikutkin olisi tarkoitus tänä syksynä purkittaa. Jotenkin se tuo sen syksyn tunnun, kun pääsee säilömään ja pakastamaan. Onko muilla olemassa jotain syksyrituaaleja?

Tässä ohjetta puolukkasoseeseen, sama ohje löytyy hillo/marmeladisokeripurkin kyljestä.

1 kg puolukoita (tai muita marjoja)
1 pkt hillo/marmeladisokeria (pahvirasiassa, on parempaa mielestäni kuin tavallinen hillosokeri, saa vähän "tiukempaa" sosetta)
1 dl vettä

Kuumenna isossa kattilassa marjat, sokeri ja vesi (älä lisää vettä jos käytät pakastettuja marjoja) kiehuvaksi, keitä n. 10 minuuttia, kuorien vaahtoa päältä. Desinfioi purkit kiehuvalla vedellä vaikka tiskialtaassa ja täytä soseella, väännä kannet kuumana kiinni. Anna jäähtyä ja varastoi viileään paikkaan.

Sep 12, 2008

Marjainen rahkakakku


Ei mikään kauneuden perikuva, vai? :D Kieltämättä ulkonäkö voisi olla houkuttelevampi, mutta vaillinaisten koristelutarvikkeiden takia päällys jäi noinkin plainiksi. Maku tosin oli hyvä. Ja tuo sininen on siis mustikkaa, ei hometta :D Ohje on Hellapoliisilta , jonka kakku kieltämättä näyttää himppasen verran paremmalta.. Kopsaan tuon ohjeen vielä tähänkin ja käytin siis mansikoiden lisäksi metsästä löytyneen kourallisen mustikoita (puolukoita tulikin sitten metsäreissulta hieman enemmän...).

Ohje meni näin:

Pohja:

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Kostutus: sitruunalimua/vaniljamaitoa

Täyte:
6 liivatelehteä
2,5 dl Flora Vispiä
200 g maitorahkaa
3 dl soseutettua mansikkaa (+kourallinen mustikkaa)
sokeria maun mukaan
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl vettä tai mehua liivatteiden liuottamiseen

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Kumoa levy leivinliinalle tai leivinpaperin päälle.

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa Flora vispi vaahdoksi, lisää joukkoon rahka, soseutetut mansikat, sokeri ja vaniljasokeri, tarkista maku.
Kuumenna vesi/mehu kiehuvaksi kasarissa tai mikrossa, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan nesteeseen, anna jäähtyä hetki.
Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen.

Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm oleva irtopohjavuoka leivinpaperilla, leikkaa kääretorttulevystä pohjan kokoinen pala ja laita se vuokaan, kostuta sitruunalimulla.
Kaada täyte pohjalevyn päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Koristele halutetessasi vaikka tuoreilla marjoilla.

Sep 9, 2008

Keittiövillitys

Monessa blogissa (linkistä pääsee myös idean alkulähteille) on viime aikoina kuvailtu keittiöitä. Ja miksenpä siis minäkin liittyisi joukkoon, siellähän se äksöni tapahtuu. Kyseessä siis vuokrakolmion keittiö, talo on rakennettu vuonna 2006, joten suht uusi vielä. Mukavaa, että nykyisin käytetään vuokrataloissa vähän muutakin kuin sitä ainaista mattavalkoista...

Tässä kuva tuosta toisesta päädystä, keittiö on siis "läpikäveltävä", I-mallinen versio. Seinällä näkyy keräilykohde eli peltitaulut. Toinen keräilykohde on vanhat peltitölkit ja -rasiat.



Ja toisella puolen on luonnollisesti hella ja muut vastaavat tykötarpeet.



Ruokailupääty on sitten tämännäköinen. Ja on sinne näköjään yksi nelijalkainen linssiludekin eksynyt :)



Keittokirjat on sitten se kolmas keräilyn kohde, kuvan oton jälkeen on kokoelma lisääntynyt kolmella kirjalla (joista yksi on Jamie Oliverin uusin <3 ). Ja näköjään "ammatti"kirjallisuuttakin on jonnin verran tuossa, keittokirjat kun ovat samassa hyllyssä muiden kanssa.

Ja sitten se pyhin eli jääkaappi. Harvinaisen täynnä, kun olin juuri käynyt kaupassa työputken jälkeen. Foliopaketti kätkee sisälleen hyydytetyn rahkakakun, mutta siitä myöhemmin.






Näin, nyt on suureen webbiin paljastettu miedänkin köökki, tosin toivottavasti päästään kyseisestä keittiöstä mahdollisimman pian eroon ja saadaan tilalle ihan oma vastaava ( ja mieluummin toimivampia) ruuanlaittopaikka... :)