Sep 20, 2008

PuolukkaisiaNiin kauan kuin muistan, on syksyllä meidän perheessä tapahtunut kolme asiaa; kylmenneiden vesien muikuista on tehty tomaattimuikkuja talveksi, puolukoista on keitetty sosetta ja poron vasa tai puolikas on ostettu ja laitettu pakkaseen. Nykypäivän versio talveen varustautumisesta siis. Omilleni muuttamisen jälkeen olen jatkanut perinnettä puolukkasoseen osalta, Etelä-Suomessa asuessani poro ja muikut oli turhan kalliita/kaukana. Puolukoita löytyi ilmaiseksi aina lähimetsästä. Nykyään, pohjoiseen muuton myötä, on poro tullut mukaan kuvioihin, ja muikutkin olisi tarkoitus tänä syksynä purkittaa. Jotenkin se tuo sen syksyn tunnun, kun pääsee säilömään ja pakastamaan. Onko muilla olemassa jotain syksyrituaaleja?

Tässä ohjetta puolukkasoseeseen, sama ohje löytyy hillo/marmeladisokeripurkin kyljestä.

1 kg puolukoita (tai muita marjoja)
1 pkt hillo/marmeladisokeria (pahvirasiassa, on parempaa mielestäni kuin tavallinen hillosokeri, saa vähän "tiukempaa" sosetta)
1 dl vettä

Kuumenna isossa kattilassa marjat, sokeri ja vesi (älä lisää vettä jos käytät pakastettuja marjoja) kiehuvaksi, keitä n. 10 minuuttia, kuorien vaahtoa päältä. Desinfioi purkit kiehuvalla vedellä vaikka tiskialtaassa ja täytä soseella, väännä kannet kuumana kiinni. Anna jäähtyä ja varastoi viileään paikkaan.

No comments: