Arkea ja juhlaa, suolaista ja makeaa, sitruunaa ja sokeria, suolaa ja pippuria.. Tervetuloa tutustumaan meidän keittiöön!
Feb 3, 2008
Poronpotkapata
Taas yksi foorumilähtöinen resepti. Otsikosta huolimatta käytin tähän poron kaulaa, mitä oli pakkasessa isohko paketti, ja maukasta tuli siitäkin ruhonosasta. Pointtina taitaa olla pitkä kypsytysaika, jolloin melkeinpä mistä vaan lihasta tulee ihanan mureaa. Ja vielä näin laskiaisen kunniaksi tämä on mitä mainioin pataruoka, jonka voi vaan jättää uuniin hautumaan ja käydä sillä välin reipas pulkkaulkoilu.
Eli tämän ohjeen myötä haastan kaikki pulkkailemaan, nyt kun luntakin alkaa miltei joka kolkassa olla! :D
Tässä ohje:
poron potkakiekkoja (n.800g- 1 kg, luut siis mukana!)
porkkanaa
sipuli tai pari
jokunen valkosipulin kynsi (maun mukaan)
3-4 isoa herkkusientä tai pienempiä enempi, voipi käyttää metsäsieniäkin
timjamia
rosmariinia
vehnäjauhoja
4 dl Riista/lihaliemi
2 dl punaviiniä
suolaa, pippuria
(Purkki Smetanaa/ranskankermaa)
Pilko kasvikset reiluiksi paloiksi/lohkoiksi. Valkosipulin kynnet joko
kokonaisena tai puoliksi. Mausta potkakiekot suolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä maustetut
lihat kevyesti vehnäjauhossa ja ota pinta kiinni paistinpannulla/padassa rasvan kera.
Paahda kasvikset ja sienet pannulla rasvassa. Kasvikset kannattaa maustaa suolalla myös
paistamisen loppuvaiheessa. Kun kasvikset on saanut hieman väriä hujauta ne pataan lihojen sekaan. Lorauta viini ja riista/lihaliemi kattilaan niin, että ainekset
peittyvät. Tässä vaiheessa kannattaa rulauttaa riistafondia sekaan
(pullon ohjeen mukaan) sekä muut mausteet/yrtit. Kun kaikki ainekset on padassa aloitetaan hauduttaminen liedellä tai uunissa (vie hieman pitempään, asteita 150-175). Noin 1.5 h päästä kannattaa tarkistaa makua ja kypsyyttä. Mikäli liha alkaa irtoilemaan helposti luista on
se valmista (oma haudutusaika oli noin 2 h). Haudutuksen loppuvaiheessa voi lisätä purkin smetanaa/ranskankermaa pehmentämään.
Aivan lopuksi voi kastiketta suurustaa esimerkiksi maizenalla, näin maut tiivistyy ja syventyy.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment