Jul 23, 2007

Mustikkapaistos


Kesän ensimmäiset mustikat! Tarkoitus oli poimia enemmänkin kuin yhden piiraan verran, mutta metsässä olo kävi sietämättömäksi siellä olleiden inisevien ja verta janoavien kavereiden takia. Joten menen joku päivä uudemman kerran offilla valeltuna.

Paistoksen ohje on vanha omenapiirakan ohje, mutta laitan sen tähän vielä uudemman kerran. Tuolla pohja-ohjeella tulee hyvää ja kosteaa piirakkaa, kardemumma sopii mustikoidenkin kanssa kuin nakutettu. Tarjoa vaniljavaahdon kera.

2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 dl kermaviiliä (kevyt)
1 dl öljyä (rypsi on paras tähän)
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää seokseen kermaviili, öljy ja kananmuna, sekoita huolella taikinaksi. Kaada voideltuun vuokaan (käytin irtopohjavuokaa 28 cm) ja ripottele sokeroidut mustikat päälle. Paista 200 asteessa noin 30 min.

Jul 16, 2007

Valkosipulia, valkosipulia...

Oulussa järjestetään joka kesä Valkosipuliyö-tapahtuma, joka kyllä useimmiten kestää kolme yötä. Paikalla siis erilaisia valkosipuliruokia, kokkausta, musiikkia, juomaa ja turisteja. Kävimme perjnataina päivällä pyörähtämässä torilla ja mukaan tarttui kyseinen purkki maistelun jälkeen. Ihania, paitsi että kannattaa varautua juoksemaan myös vessassa jos näitä ihan ilokseen alkaa suuhun napsia... =)

Jos jollakulla on hyviä ohjeita valkosipulin marinointiin, niin kertokaa ihmeessä, näitä olisi mukava kokeilla kotonakin. Samoin jos löytyy jokin muu hyötykäyttö noille chilikynsille kuin purkista suoraan napsiminen tai leivän päälle laitto, saa kertoa! :D

Jul 14, 2007

Kreolilainen kanapata

Alkuperäiseltä nimeltään tämä ruoka on Chicken Sauce Piquante, mutta kun tein vähän muutoksia, niin kutsutaan tätä nyt kreolilaiseksi kanapadaksi =D Kreolilaiseen keittiön yksi perusaineksista on paprikan, sellerin ja sipulin pyhä liitto sekä öljystä ja vehnäjauhoista tehtävä suuruste, mikä kyllä jäi tästä ruuasta sinällään pois. Mutta siis , hyvää tuli näinkin, nälkä todellakin lähti :D

400 gr broilerin fileetä paloina (ap. ohjeessa kananpaloja luineen)
1 sipuli
1 punainen paprika
2 vartta selleriä
1 prk tomaattimurskaa
1-2 chilipalkoa (ilman siemeniä)
4 dl vettä
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
1 tl paprikajuhetta
1 laakerinlehti
suolaa, pippuria
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kanafondia (tai 1 liemikuutio)

Ruskista kanapalat suuressa kasarissa/wokissa tilkassa öljyä. Lisää mukaan vihannekset ja paista vielä hetki. Heitä mausteet sekä vehnäjauhot kasariin, pyöräytä pari kertaa, että jauhot ottavat rasvaa ja laske lämpötilaa. Perään tomaattimurska, vesi ja kanafondi, sekoita hyvin. Anna porista vienosti noin 20 min, maista ja mausta lisää jos tarvis. Tarjoa keitetyn riisin ja vihersalaatin kera.

Jul 8, 2007

Kesän ensimmäinen mansikkakakku


Viikonlopun grillibileiden kunniaksi päätin tehdä tämän kesän ensimmäisen mansikkakakun. Mielessä oli ensin ihan normaali kermakakku, mutta paikallisessa sanomalehdessä huomasin ohjeen tähän mansikkamoussekakkuun, mikä vaikutti kyllä paljon paremmalta kuin normaali kakku. Ja sitä se olikin plus vielä se, että tämä versio on kevyempi. Tämän olisi voinut tosin tehdä vähän pienempään vuokaan, nyt siitä tuli aika ohut. Mansikoilla sai tosin jonkin verran korkeutta lisää.

Tässäpä ohjetta:

175 gr kaurakeksejä
0,5 dl pullomargariinia

0, 5 l mansikoita (plus päällinen, joten reilun litran verran meni)
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl sokeria
1 tlk maitorahkaa (250 gr)
5 liivatelehteä
1 rkl sitruunanmehua
1 dl vispikermaa (rasvaa 20 %)

Murskaa kaurakeksit pussissa tasaiseksi muruksi. Sekoita joukkoon juokseva margariini. Painele pohjaseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan pohjalle ja laita jääkaappiin jähmettymään. Laita liivatteet likoaman kylmään veteen. Soseuta puoli litraa mansikoita ja maust sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita maitorahka ja mansikkasose hyvin keskenään. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Kuumenna tilkka sitruunanmehua kiehumispisteeseen ja liuota sekaan hyvin puristetut liivatteet. Kaada liivateseos rahka-mansikkaseokseen ja sekoita samalla koko ajan. Kääntele joukkoon myös kermavaahto. Kaada täyte keksipohajlle,peitä foliolla ja siirrä hyytymään jääkaappiin seuraavaan päivään. Koristele kakku puolitetuilla mansikoilla ja kermavaahdolla.

Sopi kyllä erittäin hyvin grillauksen päätteeksi tämä kakku, eikä sitä aamulla ollut enää jäljellä palaakaan :D

Jul 3, 2007

Lämmin lohisalaatti


Helppo ja kevyt kesäruoka, varsinkin jos kypsentää lohen foliossa grillissä sitruunanmehun ja mausteiden kanssa. Satuimme saamaan pari valmiiksi paistettua medaljonkia ja jotain piti hellepäivän ruuaksi niistä tehdä. Löysin sitten tälläisen yksinkertaisen ohjeen, mikä oli nopeasti valmis. Ja erittäin maukas, kastikettakaan ei tuo ruoka kaipaa, kun lohi on sen verran rasvaista. Lohet oli maustettu hunajaisella grillimausteella sekä suolalla.

Tähän tarvitset:

n. 125 gr lohta (medaljonkina tai palana) per syöjä
uusia porkkanoita pari kappaletta
puolikas paprika
uusia sipuleita pari kappaletta
parsakaalta
lehtisalaattia
soijaa
pippuria
sitruunanmehua puolikkaan sitruunan verran

Pyöräytä pilkotut kasvikset nopeasti kuumassa ja öljytyssä wokissa, mausta soijalla, pippurilla sekä sitruunanmehulla. Revi salaatinlehdet pediksi lautaselle ja asettele ensin kasvikset ja niiden päälle paistettu lohi. Purista vielä vähän sitruunanmehua päälle.

Jun 30, 2007

Parmesanpihvit


Näiden pihvien olis pitänyt mennä grilliin, ja ilman tuota parmesan-päällystä, mutta sää teki meille tepposet. Tuli siis kaatamalla vettä ja päätimme paistella pihvit uunissa. Hyvää tuli, parmesanista tuli ihanan rapsakka lisä tuohon päälle.
Näillä edettiin:

400 gr naudan paistijauhelihaa
1 pss sipulikeittoaineksia
1 kananmuna
pippuria
paprikajauhetta
(suolaa)
parmesanlastuja

Sekoita pihvien ainekset parmesaania lukuunottamatta kunnolla sekaisin, läpyttele käsin kunnollisen kokoisia pihvejä ja asettele uunipellille. Heitä vielä jokaisen pihvin päälle pari kunnon lastua parmesaania ja uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi. Jos paistat pihvit grillissä, lisää juusto vasta kun olet kääntänyt pihvit kerran ympäri.

Lisäkkeeksi tein pekonista, kaalista ja pakastevihanneksista (nuppuvihaneksia) paistoksen, jonka maustoin himppasella siirappia, suolalla, pippurilla sekä yrttimausteella.

Jun 28, 2007

Jussin jälkimainingit eli Bratwurst-toast

Kylläpäs tulikin suhteellisen pitkä tauko tähän väliin. No juhannuksesta on nyt siis toivuttu ja työtkin aloitettu jälleen, kesälomalle tämä keittiö jää vasta elokuun puolen välin jälkeen. Se on näitä lomittajan ihanuuksia...


Mutta siis, juhannuksen juhlinnasta kun palattiin koti-Ouluun, oli nälkä melko hirmuinen ja oletettavasti suolainen maistui. Niinpä sitten kasattiin jääkaapin ja eväskassin pohjalta tälläiset toastit, mikä kyllä ajoi asiansa aika mainiosti. Välissä siis sinappia, bratwurstia puolikas (Wilhelmin), sipulia, juustoa sekä jalapenoja. Leivät vain yhteen ja pannu kuumaksi. Meillä nuo tehtiin siis voileipägrillissä, mikä on kyllä kätevä keksintö jos on pienen suolaisen nälkä.
Bratwurstit olis voinut kyllä paistaa ensin joko oikeasssa grillissä tai sitten pannulla, mutta hiukominen oli jo sellaista luokkaa, että jätettiin se seuraavaan kertaan. Ja olisihan nämä leivät voinut tehdä kokonaankin isossa grillissä.

Toimisi muuten varmasti hapankaalin kanssa aika hyvin..