Jul 16, 2007

Valkosipulia, valkosipulia...

Oulussa järjestetään joka kesä Valkosipuliyö-tapahtuma, joka kyllä useimmiten kestää kolme yötä. Paikalla siis erilaisia valkosipuliruokia, kokkausta, musiikkia, juomaa ja turisteja. Kävimme perjnataina päivällä pyörähtämässä torilla ja mukaan tarttui kyseinen purkki maistelun jälkeen. Ihania, paitsi että kannattaa varautua juoksemaan myös vessassa jos näitä ihan ilokseen alkaa suuhun napsia... =)

Jos jollakulla on hyviä ohjeita valkosipulin marinointiin, niin kertokaa ihmeessä, näitä olisi mukava kokeilla kotonakin. Samoin jos löytyy jokin muu hyötykäyttö noille chilikynsille kuin purkista suoraan napsiminen tai leivän päälle laitto, saa kertoa! :D

7 comments:

oliivia said...

Chilikynnet toimivat viipaloituina loistavasti myös salaatissa!

Valkosipulien marinointia en ole vielä(kään) ehtinyt itse kokeilla, mutta joitakin ohjeita olen silmäillyt ja ne menevät suurin piirtein tähän tyyliin:
valkosipulin kynnet kuoritaan, ryöpätään nopeasti suolalla maustetussa vedessä (siis kiehautetaan 1-2 minuuttia). Tehdään mausteliemi halutun makuisesta/ -laatuisesta öljystä ja viinietikasta sekä mausteista (chili, yrtit, hunaja...mitä nyt haluaa milloinkin kokeilla). Valkosipulinkynnet ladotaan purkkiin ja liemi päälle. Marinoidaan ainakin pari - kolme päivää jääkaapissa.

Jenni said...

Laitoinmuuten viimeksi salaattiin noita kynsiä ja kyllä, toimii! :D Kiitokset oliivia vinkistä.

Olen joskus hamassa nuoruudessani yirttänyt marinoida valksoipulin kynsiä, mutta lopputuloksesta tuli valju ja kynnet ei oikein maistuneet miltään. Nyt oliskin haussa Oikein Maukas mausteliemi tarkkoine ohjeineen, että tämä tuppusormi ei vaan pilaa niitä kynsiä ;D

Aurinkotuuli said...

Hei!! Olen joskus syönyt ravintolassa valkosipulikanaa, jonka kastikkeessa oli kokonaisia kynsiä. Kokeile sis lihan kanssa kastikkeisiin - pitäisi toimia.
Toinen kokeiluvinkki on laittaa niitä leipään - siis ei leivälle vaan taikinaan. Itse olen joskus tehnyt leipää, johon laitoin paljon valkosipulia ja jalopenon palasia. Toimii loistosti keiton kanssa!!

Jenni said...

Tuo leipä voisikin toimia hyvin, kiitos vinkistä! Nyt täytyy alkaa mustikkapiirakan tekoon.. :)

oliivia said...

Googlailemalla löytyi ainakin tällainen resepti Hangon valkosipulinystäviltä:

3 valkosipulia

½ dl valkoviinietikkaa

1 dl oliiviöljyä

½ tl suolaa

Yrttimarinadi:
½ tl timjamia, basilikaa ja rosmariinia

Tulinen chilimarinadi:
½ rkl tomaattipyreetä, 1-2 maustemittaa sambal oelek -tahnaa tai ½ hienonnettu tuore chili

Keitä valkosipulinkynsitä kuorineen runsaasa vedessä n. 5 min. Huuhtele ne kylmässä vedessä ja kuori. Laita kynnet purkkiin ja kaada päälle viinietikka. Peitä ja anna maustua jääkaapissa 3 vrk.Kaada viinietikka pois. Sekoita haluamasi maustevaihtoehto oliiviöljyyn, kaada valkosipulinkynsien päälle. Purkki kiinni ja anna maustua viileässä 5-10 päivää. Jääkaapissa öljy kovettuu helposti, siksi parempi olisi muu viileä paikka.

Tällä reseptillä aion itse kokeilla, kuulostaa hyvältä!

Jenni said...

Joo, kuulostaa muuten tuo chiliversio ihan mainiolta, pitää laittaa kokeiluun. Kunhan tässä nyt tulis sadepäiviä niin ehtis kokkalemaankin, näin hyvillä ilmoilla ei viitsi aikaa keittiössä viettää.. :D

Anonymous said...

Kiitos mielenkiintoinen blogi