Sep 5, 2010

Itse tehty mysliVoisilmäpeliä-blogissa jota seuraan säännöllisesti, oli taannoin ohje itse tehtyyn mysliin. Olen aiemminkin etsinyt ohjetta kyseiseen aamiaistarvikkeeseen, mutta jotenkin kaikki vaihtoehdot ovat tuntuneet työläiltä ja sisältäneet ainesosia, joita ei välttämättä marketista löydy. No tähänkin versioon hain kyllä kuivatut marjat Punnitse&Säästä-kaupasta, tosin vähän vahingossa, kun huomasin kyseisen kaupan muuttaneen mukavasti Stokkan viereen. :)

Valmiissa mysleissä on aika paljon mm. sokeria, puhumattakaan muromysleistä, jotka ei oikeastaan varsinaisesti terveellistä aamaista edusta. Ruisleivän tullessa tiensä päähän, on itse paahdettu mysli oiva vaihtoehto, ja ainakin siitä tietää kuinka paljon ja mitä purkissa on. Itse tehdyn myslin suuri etu on myös siinä, että siihen voi laittaa niitä aineita, mistä itse pitää. Itse olen makean ystävä (mistä syystä koitankin vähentää noita piilosokereita mahdollisimman paljon, sokeria tulee muutenkin syötyä ihan tarpeeksi) ja lisäsin mysliini kuivattuja mansikoita ja mustikoita. Seuraava satsi täytyykin tehdä omien puiden omenoista, kunhan löydän niihin hyvän kuivatusohjeen.

Mutta tässä ohjetta mysliin (rukasin vähän alkuperäistä omaan makuun sopivaksi), määrästä tulee kuvassa näkyvä litran purkillinen:

4 dl kaurahiutaleita (tai neljää viljaa)
2 dl leseitä (vehnää ja ruista laitoin)
2,5 dl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä (ajoin blenderissä pienemmäksi paloiksi)
0,5 tl inkivääriä jauheena
0,5 tl kanelia
ripaus suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa (juoksevaa) tai vaahterasiirappia

Sekoita keskenään kuivat aineet, levitä uunipellille. Sekoita öljy ja hunaja, ja jos hunaja jää kökkäreiseksi, käytä vaikka vähän aikaa mikrossa (ihan pari sekuntia riittää). Kaada hunaja-öljyseos kuivien aineiden päälle ja sekoita käsin. Paahda uunissa 170 asteessa n. 15 minuuttia, välillä pöyhien. Tarkkaile mysliä, sillä se palaa helposti. Lisää paahdettuun mysliin haluamiasi kuivattuja marjoja ja hedelmiä sen verran kun tuntuu hyvältä. Kaada kuivaan, tiiviiseen purkkiin ja säilytä huoneenlämmössä.

3 comments:

Anna said...

Onpa herkullisen näköinen myslipurkki :)!

Jenni said...

Herkullista oli sisältökin, nyt purkki odottaa jo tyhjänä uutta satsia. :)

Anonymous said...

Tätä kyllä täytyy tänään tehdä!