Jul 28, 2010

Paahdettu valkosipulikeitto




Anteeksi huono kuva, otettu mökkiolosuhteissa sisätiloissa, joten valaistus ei ollut mikään parhain. Ja lautanenkin väärän värinen tuollaiselle keitolle. No, ehkä pääsemme yli tästä, koska keitto itsessään on ihan parasta mitä valkosipulista vaan saa tehtyä. Ohje on Food Clubin herroilta (ohjelma parin vuoden takaa) ja siinä sen kaveriksi paistettiin vielä munakoisoa. Tämä tehtiin tosiaan mökillä, 25 kilsan melontaretken jälkeen alkukeitoksi, pääruokana oli uunilohta ja maalaissalaattia ja jälkkärinä mutakakkua vaniljavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla. Hyvä kombinaatio, ja kokki sai kehujakin :)

Tässä ohjetta tuohon soppaan:

3 valkosipulia (niitä kokonaisia siis, ei erillisiä kynsiä)
1 salottisipuli
2 isoa perunaa (Rosamundaa mieluiten tai jokin muu jauhoinen lajike)
8 dl kanalientä (voi laittaa litrankin, jos on paljon populaa tulossa)
4 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa (tai kermamaitoa 1:1)

Kääräise valkosipulit folioon ja anna paahtua uunissa n. 40 min 200 asteessa. Sillä aikaa tee keittopohja; paista sipuli ja perunakuutiot öljyssä joko kasarissa tia paksupohjaisessa kattilassa kunnes ovat läpikuultavia ja lisää valkoviini. Ann a poreilla muutaman minuutti ja lisää kanaliemi, anna kiehua kymmenisen minuuttia. Leikkaa valkosipuleista "hattu" pois (tämän voi kyllä tehdä jo ennen uuniin laittoa, helpompaa) ja purista sisukset keittoon (huom! valkosipulin täytyy olla vielä hyvin lämmin, viiletessään muuttuu liisteriksi ja puristaminen ei onnistu). Soseuta koko komeus sauvasekoittimella tai jollain muulla asiaan sopivalla vehkeellä. Lisää kerma,suolaa ja pippuroi. Anna vielä kiehahtaa, maistele suolat kohdilleen ja purista mukaan sitruunanmehua halutessasi. Nauti hyvän leivän kera.

No comments: