Jul 7, 2010

Kaljap**sekanan jämätMeillä syötiin vähän aikaa sitten kaljapersekanaa. Nii-in, juuri sitä. Kuulostaa ehkä kaikkein mauttomimmalta ruuan nimeltä ever, mutta kuvailee tätä ruokalajia juurikin ihan oikein. Valitettavasti itse laitoksesta ei ole yhtään kuvaa, mutta kanan jämistä tehdystä leivästä sain sentään otettua todistusaineistoa. Ohje on Steve Raichlerin Kaikki Grillauksesta-kirjasta, joka on ihan mainio perusteos kaikenlaiseen grillaukseen. Kyseisen opuksen ohjeita käytetään meillä ahkeraan näin kesäaikaan. Bongasinpa tämän ohjeen myös uusimmasta Maku-lehdestä, tosin sillä oli vähän korrektimpi nimi. :)

Mutta siis kaljapersekanaan tarvitaan siis kokonainen kana (mieluiten maustamaton), tölkki kaljaa (siiderikin käy, tai jopa jokin limsa, kunhan on pienessä tölkissä) ja mausteita. Jokainen voi tehdä oman mausteseoksena (google auttaa, kirjoita hakukentän rub ja chicken), meillä käytettiin valmista cajun-mausteseosta, johon oli lisätty suolaa ja chilikastiketta. Juo kaljatölkistä n. puolet pois, hiero kanaan mausteseosta reilusti ja laita loput kanan sisään ja kaljatölkkiin. Pujota tölkki kanan peräpäähän ja asettele jalat niin, että se pysyy pystyssä (kolmikantaiseksi), paista joko uunissa 175 asteessa n. tunnin verran tai sitten grillissä (pitää olla kannellinen grilli) miedolla lämmöllä n. 1,5 tuntia. Poista tölkki varovasti kanan sisältä (on kuuma!) ja anna levätä hetki. Nauti salaatin ja vaikka grilliperunoiden kanssa.

Kaljatölkin idea on siinä, että neste höyrystää kanaa sisältäpäin ja näin liha on mehukasta eikä pääse kuivumaan. Ja tämä tosiaan oli mehukkainta kokonaista kanaa mitä itse olen syönyt. Suosittelen, vähän irvokkaasta nimestä huolimatta! :)

3 comments:

Jenni said...

Jaahas, näköjään oli Pastanjauhajat ehtineet jo vuosia edelle meikeläisestä http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2005/09/kaljatlkkikana.html :D No, mitäpä sitä hyvää ohjetta säästelemään.

Sinttu said...

Samaa herkkua on tänä kesänä tullut tehtyä jo kahdesti, ensimmäisellä kerralla grillissä ja toisella kaasu-uunissa. On se vaan niin hyvää ja aika mahtava ohjelmanumerokin, mitä nyt hiukkasen irvokasta touhua se tölkin asettelu kanasen sisuksiin.. Pitää vielä elokuulla testata kotona sähköuunissa samaa..

Jenni said...

Sähköuunissakin tulee hyvää, kokeiltu on. Me ei vielä uskallettu grilliin pistää, korkeus ottaa vastaan.