Apr 2, 2010

Ruoka-asiaa

No koko blogihan on ruoka-asiaa, mutta nyt halusinkin puhua vähän ruokavalioasioista enemmänkin. Törmäsin Voisilmäpeliä-blogissa tähän artikkeliin, joka vastasi niin paljon omia mielipiteitäni, että oli pakko kirjoittaa samasta asiasta.

Itse hylkäsin kevyttuotteet noin vuosi sitten ja päätin, että terveellinen elämä ei ole kiinni satunnaisesta sokeripommista tai voilla kyllästetystä ruuasta. Miten aitojen ja luonnollisten, ei-teollisesti tuotettujen, raaka-aineiden käyttäminen voisi olla epäterveellistä? Yhteiskunnan lihominenhan alkoi 70-luvulla, kun huomio kiinnittyi ruokavalion "terveellisyyteen" ja alettiin tuottaa mm. margariineja ja teollisia eineksiä. Tämä "terveellisyys" johti siis yhteiskunnan lihomiseen ja tällä hetkellä olemme lihavampia kuin koskaan. Mistäköhän tuo johtuisi? Lisääntyneet terveysongelmat, kuten esimerkiksi syöpäsairaudet, eivät varmastikaan ole pelkästään lääketieteen kehittymisen tulos, vaan enemmänkin tulos teollisten aineiden (ja myrkkyjen) kertymisestä sisuksiimme. Miten ruumis suhtautuu ylipäätään vierasesineisiin? Se tietysti hylkii niitä.

Tuntuu, että ruoka-asioissa on unohdettu terve järki kokonaan tämän kalori-obsession kustannuksella. Miten on mahdollista, että margariini, joka on tuotettu jossain tehtaassa, jostain jalostetusta kasvista, joka on ehkä joskus viime vuonna nähnyt auringonvalon, jos on ollenkaan, on terveellisempi vaihtoehto kuin voi, joka tulee maitona lehmästä ja joka kirnutaan suoraan voiksi? Ilman mitään suurempia välikäsiä, lisäaineita tai monimutkaisia prosesseja.

Suosittelen kaikille ihmisille lukemiseksi Michael Pollanin kirjaa Oikean Ruuan Puolesta, jossa hän kertoo kuinka teollisen ruokatuotannon ikävät jäljet näkyvät nykyään ja mitä ihmettä tämä kaikki oikein tarkoittaa. Ja mitä oikein sitten syödään?

Syödään ruokaa, ei teollisia tuotteita. Ja sopivasti.

No comments: