Arkea ja juhlaa, suolaista ja makeaa, sitruunaa ja sokeria, suolaa ja pippuria.. Tervetuloa tutustumaan meidän keittiöön!
Feb 28, 2010
Vaivaton leipä
Eli siis vaivaamaton leipä. Periaatteessa juurimetelmällä tehty (himppasen hiivaa on) ja variaatioita voi tehdä ihan mitä mieli halajaa. Tosin ruisjauhot tiivistää leipää eikä siitä tule niin kuohkea. Itse olen tehnyt yleensä sämpyläjauhoista ja lisännyy jonkin verran leseitä mukaan. Ohje on yhdeltä foorumilta, ja on pyörinyt netissä jo pitkään. Mutta siis, todellakin kokeilemisen arvoinen, kuoresta tulee rapea ja sisuksesta kuohkea, ilman suurta vaivannäköä, aikaa tosin menee pari päivää.
Tässä ohje:
7 dl jauhoja
1/4 tl kuivahiivaa (todella vähän siis)
1-2 tl suolaa (haluamasi mukaan)
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita ainekset, älä vaivaa. Tarkoituksena on saada aikaan tahmea ja jäykkä möntti, ei saa olla missään nimessä löysä (jumittaa paistaessa muuten astiaan). Peitä kelmulla ja anna levätä vedottomassa paikassa 12-20 h.
Painele jauhotetulla alustalla ilmakuplat pois ja laita taikina vielä lepäämään jauhotettuun astiaan liinan alle kahdeksi tunniksi. Laita kannellinen pata tai kattila uuniin ja uuni kuumenemään 225 asteeseen. Kumoa taikina kuumaan astiaan (kun uuni on lämmennyt) ja paista ensin ilman kantta 30 min ja sitten vielä 20-30 min. kannen kanssa (riippuen vähän uunista). Kumoa leipä ritilälle viilenemään. Nauti lämpimänä voin kanssa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Itsetehty, tuore leipä on kyllä maailman parasta! Se tuoksu jo tuo veden kielelle :P
Moi! Ajattelin vain tulla kertomaan, että lisäsin siut uutukaisen blogini linkkilistalle (http://anninkahvila.blogspot.com), sillä blogisi kuuluu suosikkeihini! :) Olisi mukavaa jos tutustuisit blogiini ja kerrothan heti, jos jostakin syystä haluat omasi pois linkkilistaltani. Aurinkoista alkukevättä sinne!
Tuore leipä on kyllä ehkä maailman paras keittiötuoksu.
anni; kiitoksia, linkitys on ihan ok! :) Hyvältä vaikuttaa tuo sinunkin blogisi.
That's a nice looking loaf.
I will have to try this sometime soon!
I read Finnish much faster then I write it, hence writing in English.
Thanks, taste was even better than the looks! :)
Post a Comment