Dec 21, 2009

BBQ-paistisämpylätIdea tuli jostain Rachel Rayn ohjelmasta, jossa kyseinen tekopirteä kokki väsäsi lihalla täytettyjä sämpylöitä. No, aate unohtui hetkeksi ja kun sitten vihdoin mietin mitä sitä tekiskään ruuaksi, niin ponnahti tämä sämpyläidea mieleen. Eiku kuukkeloimaan hyviä ohjeita ja vastaan tulikin sitten tämä . Aikalailla tuon ohjeen mukana mentiin, tein coleslawn tuohon mukaan, joka mukavasti taittoi lihan tulisuutta. Tulisuushan riippuu ihan tuosta bbq-kastikkeesta ja sen vahvuudesta. Uskaliaimmat ovat tehneet soosinsa myös itse. Meillä tyydyttiin viime kesältä jääneisiin jämiin kastikkeista, jotka mies oli tilannut jostain nettikaupasta ja voin sanoa, että olivat aikas tujua tavaraa. Mutta ihan mielettömän hyvää tuli ja tämähän olisi mitä mainioin uuden vuoden ruoka isolle porukalle. Tuosta vajaan kilon paistista tuli semmoiset 8 sämpylällistä tavaraa. Tosin riippuu tietenkin, että miten paljon sitä lihaa sinne väliin tunkee... :)

Tässä vielä ohjetta suomeksikin:

n. kilon verran naudan paistia (kulmapaisti tms. halvempi pala on hyvä, haudutetaan pitkään)
1 sipuli
1 prk kokonaisia tomaatteja (käytin tomaattimurskaa kylläkin)
n. 4 dl barbecue-kastiketta
öljyä

Kuullota sipuli isossa padassa läpikuultavaksi, lisää tomaatit sekä bbq-kastike ja anna kiehua 10 minuuttia (jos laitoit kokonaisia tomaatteja, niin riko niitä kauhalla pienemmäksi). Paista paistista lihassyyt kiinni pannulla (tätäei ole alkuperäisessä ohjeessa, mutta mielestäni tulee paremman makuinen liha) ja lisää kastikkeen joukkoon pataan kokonaisena köntsänä. Anna pulputella miedolla lämmöllä kolmisen tuntia, kääntäen välillä (ja sekoita kastiketta myös , juuttuu muuten pohjaan). Nosta liha lautasella ja revi se haarukoilla palasiksi. Paista esipaistetut sämpylät, täytä lihalla, lätkäise soosia perään ja vielä päälle vähän coleslawta. Syö ähkyyn asti.

Tuossa alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan vielä redusoimaan (= keittämään kokoon) tuo jäljellejäänyt kastike sekä lisäämään lihat vielä sinne mukaan, mutta ainakin meillä se oli jo niin paksua (ja tulista!), että ei keitelty ja käytettiin lihaa "kuiviltaan", jolloin jokainen sai itse laittaa haluamansa määrän kastiketta. Kastiketta jäi vielä pakkasenkin täytteeksi, ensi kesän grillauksia odottamaan.

No comments: