Mar 24, 2009

Uunikanaa ja paahdettuja perunoitaEnsinnäkin pahoittelut pitkäksi venähtäneestä bloggailutauosta, tähän väliin on sattunut mm. muutto ensimmäiseen omaan kotiin, joten puuhaa on riittänyt. Puhumattakaan siitä, että välillä pitää poiketa töihin tuonne 200 kilsan päähän.. Mutta tässä tulisi nyt ekaa postausta uudessa keittiössä (kuvia myöhemmin) tehdyssä ekasta kunnon ruuasta.

Jamie oli ystävämme jälleen kerran. Löysin lähimarketista kokonaisen kanan, joka ei ollut pakastettu (ja oli valmiiksi marinoitu), niin sehän tarttui kainaloon. Jamien avulla saatiin ko. siivekkäästä oikein maukasta sunnuntairuokaa, josta riitti vielä seuraavan päivän kana-aurasalaattiin roippeet. Mutta näin siis mentiin

1 kokonainen kana
1 sitruuna
2-4 kynttä valkosipulia
voita
suolaa, pippuria, tuoreita yrttejä (oreganoa oli meillä, toimi hyvin)
pekonia (tai metvurstia, believe it or not)
6-8 keskikokoista perunaa

Jos kanasi on maustamaton niin marinoi se edellisenä iltana (esim. öljy, suola, pippuria, sitruuna, yrtit, chili jne...) jääkaappiin odottelemaan. Jos kana on valmiiksi marinoitu, niin plompsauta uunivuokaan ja aseta asteet 180 kohdalle, älä nakkaa vielä kanaa uuniin.

Keitä lohkoiksi leikattuja perunoita vajaa kymmenen minuuttia sitruunan sekä valkosipulin kanssa, valuta ja erottele sitruuna sekä valkkari pois. Jätä perunat kattilaan jäähtymään/kuivumaan, heiluttele vähän niin saat niistä kuohkeita (= vähän muussaantuneita) ulkopuolelta. Pistele sitruuna täyteen reikiä ja tunge se kanan sisään valkosipulin, yrttien ja voin kanssa (tarkoituksena se, että kuuma sitruuna höyrystää kanaa sisältäpäin ja näin se kypsyy nopeammin). Kaada kanan päälle marinadin loput (tai öljyä) ja paista uunissa n. 45 min. Ota kana uunista, asettele päälle pekonia (tai metvurstia jos pääsi pekonit unohtumaan kauppaan niinkuin meille kävi) ja nosta hetkeksi pois vuuasta. Kaada perunat kanavuokaan, heiluttele hetki, että ne saavat kunnolla kanalientä ympärilleen ja asettele ne sivuille, jotta kana mahtuu keskelle takaisin. Ja koko komeus takaisin uuniin 45 minuutiksi. Kun kana ja potut ovat kypsiä, ota vuoka uunista ja murra pekoni paloiksi pottujen päälle. Sitten syömään :)

Tuli todella hyvää kanaa, ei päässyt kuivumaan ollenkaan ja pekoni (tai metvursti) toi mukavaa rapsakkuutta ja mehevyyttä perunoihin. Tätä tehdään meillä kyllä toistekin, se on varma. Ja tuolle kokonaiselle kanalle ei tullut edes hintaa kovinkaan paljon, olisikohan viitisen euroa maksanut ja siitä söi kuitenkin 2 ihmistä 2 kertaa todella reilusti.

6 comments:

Jonna said...

Olinkin odotellut seuraavaa postausta :) Onnea uudesta kodista!
...melkoinen on työmatka :O

Jenni said...

Mukava kuulla, että joku odottelee minunkin kirjoituksiani :) Kiitoksia ja juu, työmatkaa tosiaan riittää, mutta mikäpäs tuossa on ajellessa..

Aurinkotuuli said...

Nyt olen kateellinen! Onkohoan tämä kokonaisen kanan kokkaaminen ollut listallani jotain vuoden päivät. Pakko nyt tässä kevään aika vihdoin kokeilla - alkoi meinaan sen verran kuola valua, kun tuota katselin!! Ja yksi Jamien kirjakin tuolla hyllyssä olis...

Jenni said...

Juu, kannattaa ehdottomasti kokeilla, nyt kun ei tarvitse enää niistä kuivakoista pakastekanoista tehdä, joissa ei ole lihaa nimeksikään. Kariniemen tais tuo kokonainen kana olla. Ja kirja oli muistaakseni Jamie´s Dinners, missä on muuten muitakin ihan mahtavia peruskotiruokia :)

Catalina said...

Onnea uuteen kotiin!!
Mahtavan näköinen kana ja varmasti hyvää! Minä olen sitä Kariniemen tipua kaupassa hypistellyt, mutta vielä en ole ostanut.

Jenni said...

Kiitos!
Ja hypistele vaan kotiin asti, hyvää tuo kyllä oli :)