Jan 19, 2009

Piparminttufondant




Huolimatta epätoivoisesta yrityksestä kohti solakampaa olemusta, on pakko välillä herkutella. Eikö niin? Mielihän siitä masentuu, jos ei näin pimeään vuodenaikaan saa edes välillä vähän suklaata...

Tässä ohje ja pieni vinkki muuten, kyseinen leivonnainen kannattaa syödä lämpimänä, muuten se tarrautuu aika hyvin vuokaan kiinni.


75 g voita tai margariinia
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl piparminttukaramellirouhetta (Marianne)
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 dl sokeria

Pinnalle:
4 rkl piparminttukaramellirouhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi ja sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita voisula ja jauhot munavaahtoon vuorotellen. Jaa seos neljään (tai kahteen... ;)) paistonkestävään annosvuokaan. Ripottele karamellirouhetta leivonnaisten pinnalle. Nosta vuoat uunipellille ja paista leivonnaisia keskitasossa noin 13 minuuttia. Leivonnaiset saavat jäädä keskeltä hieman kosteiksi. Tarjoa fondanttien kanssa tuoreita marjoja (meillä oli pakastemansikoita), raikastaa mukavasti aika tuhtia jälkkäriä.

Jan 11, 2009

Poronfilettä ja vuohenjuustoperunoita




Sunnuntairuokaa parhaimmillaan. Saatiin puolikas poron vasa taas pakastimen täytteeksi ja pakkohan sieltä on ne herkkupalat käyttää ensin eli siis sisä- ja ulkofileet. Kuulun siihen koulukuntaan joka ei poroonsa mitään muita mausteita käytä kuin suolaa ja hiukkasen pippuria, joten nämkin fileet olivat ihan parhaimmillaan näin. Hyvää oli, masu naukuu taas :)

1 poron ulkofile (ja sisäfile, varsinkin vasalla tämä on todella pieni)
voita

6-8 perunaa
2 dl ruokakermaa
1 sipuli
150 gr vuohenjuustoa (voi laittaa enemmänkin)
suolaa
(emmentalraastetta)


Viipaloi perunat sekä sipuli ja asettele vuokaan vuorotellen. Lisää joka väliin ripsaus suolaa. Kun pääset suurinpiirtein keskelle vuokaa, murenna vuohenjuusto ja täytä loppuvuoka perunoilla&sipulilla. Raasta päälle hiukan emmentalraastetta, niin saat rapean kuoren. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Kun laitat perunat uuniin, ota fileet huoneenlämpöön odottamaan.

Kun perunat alkavat olla kypsiä, siisti fileet (ota kalvot pois terävällä veitsellä; työnnä veitsi kalvon alle ja vedä kalvon mukaisesti)ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannu, lisää voi ja sen jälkeen fileet. Paista muutama minuutti per puoli,mausta suolalla ja pippurilla. Käännä levy ykköselle ja lisää pannuun hieman vettä (tai kermaa) sekä muutama katajanmarja. Anna hautua pannulla folion alla kunnes perunat ovat valmiita. Syö kunnes maha halkeaa :D

Ja TIEDÄN, ettei tuo vesihaudutus ole minkään lihanpaistontaiteen sääntöjen mukaista, mutta mielestäni se tuo lihaan mukavaa mureutta. Että teen niin vastakin. Nih.