Nov 25, 2007

Synttärikaakkua eli Mansikka-suklaatäytekakku


On ihan mahtavaa kun synttärit (koko talouden itseasiassa) osuvat tähän kaikista pimeimpään ja synkimpään vuodenaikaan, joten on aina jokin syy leipoa jotain hyvää ja pitää pienet kekkerit. Ja se jos mikä piristää näin pimeyden keskellä :D Kakkuun löysin ohjeen Marielta, kukapa ei tykkäisi suklaasta ja mansikoista? Ja herkkulistan ykköspäässä ne ovat myös allekirjoittaneella.
Pöydässä oli lisäksi tarjolla kinkkupiirakkaa, pizzapuusteja sekä suolakeksejä&juustoja.

Ohjetta kakkuun:

6 munaa
vehnäjauhoja (saman verran tilavuusosina)
sokeria (saman verran tilavuusosina)
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri, siivilöi jauhot&leivinjauhe mukaan seokseen ja kääntele tasaiseksi. paista jauhotetussa vuuassa 175 asteessa noin 30-40 min. Anna jäähytä ja leikkaa keskeltä kahtia. Marien ohjeessa kakku oli leikattu kahteen kerrokseen, minun kakkuni ei siihen riitänyt, vaikka vuokakin oli samankokoinen? Laitoin siis molemmat täytteet samaan väliin.

Täytteet:

250 gr suklaata
1,5 dl kermaa

2 dl vispikermaa
mansikoita

kostutukseen käytin vaniljamaitoa

Kuorrute vispikermaa ja maitorahkaa sekä suklaarouhetta

Kuumenna kerma kattilassa kuumaksi (älä keitä), ota pois liedeltä ja lisää suklaa. Anna suklaan sulaa kerman joukkoon tasaiseksi, peitä ja laita jääkaappiin jäähtymään (saa olla ainakin pari tuntia). Vaahdota jäähtynyt suklaaganache kuohkeaksi. Vaahdota vispikerma ja sekoita puolet suklaan joukkoon ja toiseen puoleen maitorahkaa parin desin verran. Kostuta (varovasti, jos käytät pakastamansikoita!) kakun pohja, levitä sille suklaaseos ja päälle sulaneet mansikat. Kansi päälle ja kostustus sekä koristelu rahka-kermaseoksella ja suklaarouheella.

Kutakuinkin ärsyttävää kun ei saa kunnollisia kuvia tähän aikaan vuodesta, valo on niin vähäistä. Täytynee paneutua tuon kameran salamavalon saloihin enemmänkin..

Nov 21, 2007

Jogurttikanaa intialaisittain


Jääkaapissa oli partaäijää kupin pohjallinen joka täytyi käyttää pois. Idea löytyi intialaisen keittiön puolelta, kun Rajahin currytahnaa oli jääkaapissa myös. Tuli hyvää eikä liian tulista arkiruokaa, marinointiaika vaan olisi saanut olla pidempi.

Tässpä ohjetta:

3 kpl kanan filepihvejä leikattuna suikaleiksi
4 rkl maustamatonta jogurttia
1 rkl Rajahin currytahnaa
1 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
1 tl paprikaa
3 kynttä valkosipulia
1 rkl sitruunanmehua
0,5 tl suolaa
mustapippuria rouhaisu
1 paprika
sipulia
(parsakaalin nuppuja)

Sekoita marinadin ainekset (jogurtti+mausteet+valkosipuli ja sitruuna) kanasuikaleiden kanssa kulhossa
ja anna maustua parisen tuntia. Kuumenna öljyä wokissa ja freesaa nopeasti paprika ja sipuli, heitä mukaan kana marinadeineen, paista kanat kypsiksi. Lisää tilkkanen vettä sekä halutessasi tuorejuustoa pari ruokalusikallista. Anna hautua 10 min. Tarjoa basmatiriisin kanssa.

Nov 11, 2007

Tiikerimuffinssit


Wrrrrau... :D Jos ei ihan tiikerikakkua jaksa tehdä, niin tässä oiva vaihtoehto. Ohje on suoraan Marielta, jonka muffinssiohjeet on kyllä kovassa käytössä meillä. Kiitoksia vaan! Makoisia olivat, varsinkin taikina, jota taisi omaan suuhun mennä jopa enemmän kuin itse leipomuksia... ;D

Tässä ohje vielä kertauksen vuoksi:

3 munaa
2 dl sokeria
150g sulatettua voita tai margariinia
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl maitoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl kermaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu jäähtynyt rasva. Kääntele varovasti sekaisin isolla lusikalla. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sihtaa jauhot taikinaan yhdessä maidon kanssa ja kääntele varovasti sekaisin. Ota noin puolet taikinaa toiseen kulhoon. Sekoita tumma kaakaojauhe kermaan ja lisää toiseen taikinaan varovasti käännellen sekaisin. Mausta vaalea taikina vaniljasokerilla. Jaa vaalea takina muffinimuotteihin. Jaa tumma taikina vaalean taikinan päälle niin että vaaleaa taikinaa näkyy tumman alta. Pyöräytä ympyrä taikinaan pienellä lusikanvarren päällä, niin että taikinat hieman sekoittuvat ja muffinin pintaan muodostuu kuvio. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, uunista riipuen. Voit tehdä muffinit myös tavalliseen muffinivuokaan.


Nov 8, 2007

Suklaajuustokakku


Nyt kun olen livennyt painonhallinnan kaidalta polulta, olen sen tehnyt sitten kunnolla. Niinkuin varmaan blogistakinkin huomaa.. Tosin puolustuksekseni on pakko saoa, että maistelua enempää en ole kaakkusia ja herkkuja syönyt, mutta onhan tuota tarpeeksi siinäkin.

Alkuperäinen ohje on Plussa.com-sivustolta , mutta muuttelin tuota oman jääkaappini sisällön mukaan. Laitan tähän oman versioni ohjeesta. Ihan mielettömän hyvä kakku, ja vielä tuon soseutetun mansikan kanssa, nam. Sopii hyvin joulupöytään jälkkäriksi. Johan tässä voi joulujutut aloittaa, eikös niin? =)

Pohja:

n. 150 gr Digestive-keksejä
2-3 rkl voisulaa (tai juoksevaa margariinia)
1 tl kaakaojauhetta
mansikkahilloa

Aja keksit monitoimikoneessa muruiksi, lisää mukaan kaakaojauhe sekä voisula. Painele seos irtopohjavuokaan ja levitä päälle vielä mansikkahilloa (varovasti, keksit voi lähteä liikkeelle). Aseta vuoka jääkaappiin kylmentymään.

Täyte:

4 liivatelehteä
1 rkl kiehuvaa vettä
1 levy (170 g) tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ¼ dl sokeria
2 - 3 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl kuohukermaa tai vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta (Flora)

Pane liivatelehdet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Purista vesi pois ja liuota liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita tuorejuustoon liivate, suklaa, puolet sokerista, vaniljasokeri ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset lopun sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma. Yhdistä vaahdot tuorejuusto-suklaa -seokseen. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Irrota reunat ja nosta kakku paperin avulla tarjolle. Koristele pinta.