Apr 30, 2007

Mustikkamunkit eli railakasta Wappua!!


Munkkeja tuli nyt tehtyä ensimmäistä kertaa elämässäni. Ehkä olen mieltänyt sen jotenkin vaikeaksi kun aiemmin ei ole tullut väännettyä, mutta eihän tämä nyt mitään kvanttifysiikkaa ole.. Kunhan muistaa huolehtia turvajärjestelyistä (koirat pois keittiöstä, kansi öljykattilan viereen ja vakaa käsi :D), on tämä lasten leikkiä. Jälleen kerran.

Tässäpä ohje noin 20-25 munkkiin, riippuen tietysti pyörylöiden koosta.

2,5 dl maitoa
25 gr hiivaa (puolikas paketti)
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja
50 margariinia
mustikkahilloa

Tee löysähkö pullataikina (liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää mausteet ja muna ja vaivaa jauhot joukkoon, lopussa lisää margariini). Anna kohota kaksinkertaiseksi ja jauhotetuin käsin leivo pyöreitä pullia. Paina lusikalla kuoppa pullaan ja täytä mustikkahillolla (n. 1 tl) ja nipistele kunnolla takaisin kiinni. Uppopaista öljyssä kauniin ruskeiksi, nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi vielä lämpiminä. Öljyn tietää tarpeeksi kuumaksi kun nokare taikinaa ruskistuu noin minuutissa. Kannattaa kuumentaa öljy kovalla lämmöllä, mutta paistamisen alkaessa alentaa lämpötilaa pykalällä tai jopa kahdella, niin ei tule liian ruskeita munkkeja =)

Näiden myötä Suolaa&Pippuria toivottaa Riemuisaa ja Munkintäyteistä Wappua! ;D

Apr 29, 2007

Pekoni-sipulikeitto


Kyseinen ohje on anastettu suoraan Pastanjauhajilta, ja mikä mainio keitto tämä olikaan, nam! Siirtyy kyllä suoraan meidän lempiruokien listalle, joten tätä tullaan tekemään useamminkin. Kaiken lisäksi keitto on helppo tehdä, eikä aikaakaan kulu ihan mahdottomia.

Kopioin suoraan tuolta Pastanjauhajien blogista tuon ohjeen, kiitos reseptistä!!

n. 170 g (6 oz.) pancettaa (tai pekonia), hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
3 isoa sipulia, viipaloituna (yht. n. 1,2 l viipaleita)
2 tl hienoa sokeria
n. 1,2 l (5 cups) kanalientä
800 g (28 oz) tölkitettyjä luumutomaatteja, hienonnettuna tai paloiteltuna
paahdettua leipää
parmesaanijuustoa, karkeana raasteena
basilikaa, karkeasti silputtuna (meillä oli persiljaa)

Paista pekonia keskilämmöllä niin kauan, että rasva alkaa irrota sopivasti. Lisää hieman lämpöä ja laita pannulle öljy, voi, sipulit ja sokeri. Keittele sipuleita 20-25 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat kauniin värin. Lisää kanaliemi ja tomaatit. Anna kiehahtaa ja vähennä sitten lämpöä. Jätä keitto hautumaan noin 40 minuutiksi.

Asettaessasi keittoa tarjolle laita pala paahdettua leipää kulhoon. Kauho keittoa päälle ja koristele parmesaanilastuilla ja silputulla basilikalla.

Apr 28, 2007

Koipireisiä curryisella riisipedillä


Kmsu on näköjään ollut samoilla jäljillä jonkun aikaa sitten.. =) Helppo "kaikki-samaan-pataan"-ruoka jälleen. Näistähän me tykätään ;) Currytahnana minulla on tuota Rajahin Mild Curry Pastea, joka toimii kyllä huomattavasti paremmin kuin pelkkä jauhe.

Tässäpä ohjetta;

3-4 broilerin koipireittä (tai rintaleikkeitä, luut mukana)
4 dl tummaa riisiä
6-7 dl kanalientä
1 pss pakastevihanneksia (tai suikaloitua paprikaa, porkkanaa, parsakaalia tms.)
1 sipuli
2 rkl currytahnaa (tai reilusti curryjauhetta)
3 kynttä valkosipulia
pippuria

Sekoita kuiva riisi, kasvikset ja mausteet keskenään uunivuuassa. Asettele kanankoivet päälle niine hyvineen ja kaada kanalientä niin, että riisi ja kasvikset peittyvät kunnolla. Paista 200 asteessa noin tunnin verran. Jos kanat tummuvat liikaa, peitä foliolla.

Lientä ei saisi jäädä liikaa, ruuan on tarkoitus olla patamaista eikä keittoa.. =) Joten jos ekalla kerralla jää lientä lillumaan vuokaan, vähennä seuraavalla kerralla nesteen määrää hiukan.

Apr 27, 2007

Tamarindiwokki


Tamarinditahna oli minullekin uusi tuttavuus, mutta toimii tässä wokissa loistavasti! Kyseinen maustetahna on ilmeisesti Intiasta lähtöisin, ja toimisi varmasti myös curry-tyyppisissä ruuissa, pitääkin kokeilla , kun purkkiin vielä tavaraakin jäi. Kasviksiahan voi laittaa ihan oman mielen mukaan ja nuudelitkaan tässä eivät pakollisia ole, kaali tuo jo jonkun verran ruokaisuutta.

Tässä ohjetta:

300 gr kanan suikaleita (mieluiten maustamattomia)
1 sipuli
1 paprika
2-3 porkkanaa
puolikas pienestä varhaiskaalista
2 pkt nuudeleita (tai isosta paketista levyllinen)
1 prk ananasta liemineen
1 rkl raastettua inkivääriä
3 tl tamarinditahnaa
3 kynttä valkosipulia raastettuna
tilkka vettä
2 tl maissitärkkelystä
soijakastiketta
suolaa, pippuria
chiliä

Paistele kanat wokissa, mausta suolalla ja pippurilla. Heitä sekaan ensin sipulit, sitten porkkana ja paprika, anna paistua hetki. Tässä vaiheessa kannattaa lisätä myös tamarinditahna, raastetut valkosipuli ja inkivääri, sekoita hyvin. Viimeiseksi sitten kaali ja valutetut ananaspalat (ota liemi talteen!). Anna hautua pari minuuuttia ja lisää soijakastiketta, ananasliemi sekä muut mausteet. Suurusta veteen sekoitetulla maissitärkkelyksellä, sekoita hyvin ja lisää lopuksi nuudelit mukaan.

Hyvää on, sen voin luvata. =)
Nyt taitaa tämän blogin ylläpitäjä keskittyä grillauksen saloihin, tänään olisi tarkoitus hankkia uusi kuuma perheenjäsen talouteen.. Eli grillaamista luvassa varmaan sitten seuraavaksi tai ainakin lähiaikoina! :D

Apr 24, 2007

Jauhelihaperunasosevuoka


No jopas on suomenkielen sanahirviö tuo nimi. Englannista tämänkin ohjeen bongasin aikoinaan, au pair-perheeni äiti teki tätä usein lapsille. Siellä ruoka tunnetaan nimellä Shepherd´s Pie tai Cottage Pie, ja on varmasti myös jokaisen arvonsa tuntevan pubin ruokalistoilla.. Hyvää tämä on, ja jauhelihakastikkeenhan voi tehdä ihan haluamallaan tavalla. Meillä tätä tehdään yleensä silloin kun edelliseltä päivältä on jäänyt perunamuusia yli, oiva jääkaapin tyhjennysruoka siis :D

400 gr jauhelihaa
1 sipuli
1 pss pakastevihanneksia (tuossa versiossa oli andalusian vihannekset tms. yleensä käytän ihan kasvissuikaleita)
1 pieni prk tomaattipyrettä
1-2 dl vettä
mausteita maun mukaan (suolaa, pippuria, paprikaa, juustokuminaa, chiliä)
perunamuusia (oliskohan ollut noin 7-9 dl)

Ruskista jauheliha, lisää sipuli ja jäiset kasvikset. Paistele hetki ja lisää tomaattipyre sekä vesi, mausta haluamallasi tavalla. Kumoa kastike uunivuokaan. Notkista muusia tilkalla maitoa (jos se on eilistä) ja kauho kanneksi kastikkeen päälle. Tasoita ja ripottele halutessasi vielä juustoraastetta päälle. Paista uunissa 225 asteessa noin 20-30 min.

Apr 20, 2007

Leivän yritystä...

Leivän leipominen on jotenkin ylivoimaisen vaikeaa. Siis sellaisen leivän, mikä kohoaisi kunnolla ja olisi kuohkeaa sisältä. Ja jonka kuori olis mukavan rapsakka. Ei vaan onnistu ei. Tällä kertaa otin käsittelyyni Joka Kodin Leivontakirjasta bongatun ohjeen ciabatasta ja ajattelin, että tuohan nyt ei sitten millään voi mennä vikaan. Eipä... Jotenkin onnistuin sössimään kohotukset (vaikka niihin meni koko päivä!) ja leivästä ei tullutkaan ciabattamaisen kuohkeaa ja rapeakuorista. Höh. Ehkä se on vain tyytyminen kaupan valmiisiin leipiin. Tai sitten hyökkään samaisen ohjeen kimppuun vielä joskus uudestaan.

Tässä nyt kuitenkin tuo ohje, jos joku uskalikko haluaa yrittää.. ;D Ja kohotusajat on tosiaan ihan kirjan mukaan, tämän leipomisessa menee koko päivä..

750 gr (13 dl) erikoisvehnäjauhoja
40 gr tuorehiivaa (laiton pussillisen kuivahiivaa)
5 dl vettä
2 tl sokeria
1,6 dl oliiviöljyä
3 tl suolaa

Mittaa kulhoon 500 gr (8 dl) vehnäjauhoja ja tee syvennys keskelle. Liuota hiiva ja 1 tl sokeria veteen, kaada neste syvennykseen ja sekoita siihen reunoilta hieman jauhoja. Ripottele jauhoja seoksen pinnalle ja kohota esitaikinaa peitettynä 1 tunti.

Lisää esitaikinaan loput ainekset ja vaivaa niistä taikina. Muotoile palloksi ja kohota noin 3 tuntia. Alusta taikina uudelleen ja kohtota toiset 3 tuntia.

Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle tasolle ja jaa kolmeen osaan. Alusta palat ja anna levätä hetki. Muotoile taikinat 20x30 sentin kokoisiksi suorakulmioiksi. Painele lyhyitä sivuja sisäänpäin ja kaaviloi levyjä pituussuunnassa. Anna kohota vielä 20-30 min. Paista leipiä uunissa 250 asteessa 20-25 min.



Apr 18, 2007

Pekonipasta


Onpas tullut paljon pastapostauksia viime aikoina.. No mutta kun se on hyvää ja helppoa, niin mikäpä siinä =). Sitten vaihdetaan johonkin muuhun kun kyllästytään... Tämä pasta on ihan oma kehitelmä, jääkaapin sisältöä mukaillen :D

Näillä edettiin:

1 pkt filepekonia
1 pieni sipuli
2 isoa kynttä valkosipulia
n. 6 kpl aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
(n. 3 rkl tuorejuustoa)
suolaa, pippuria
tummaa spagettia

Keitä spagetti väljässä vedessä al denteksi. Paista pekonit pannulla oliiviöljyssä, lisää sipulit ja tomaatit, paista hetki, mausta (ja lisää tuorejuusto jos haluat). Heitä keitetty ja valutettu spagetti mukaan pannulle sekä silppua reilusti basilikaa joukkoon. Sekoita hyvin ja tarjoa raastetun parmesaanin kanssa.

Apr 16, 2007

Persikkakääretorttu

Uusimmassa Pirkka-lehdessä (4/2007) oli mango-suklaakääretortun ohje. Muokkasin sitä vähän meidän suihimme sopivammaksi ja tämmöinen siitä tuli. Tosin täytettä olisi voinut olla ehkä hiukan vähemmän, nyt tuo oli vähän liian turvoksissa. Mainio idea muuten täytekakun täytteeksi.. =)

3 munaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk persikoita omassa mehussaan (alkuperäisessä ohjeessa siis mangoja)
2 dl vispikermaa (ap.ohjeessa oli 1 dl)
200 gr maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl sitruunanmehua


Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi muna-sokeriseokseen. Kääntele lastalla kunnolla sekaisin. Paista uunipellillä 225 asteisessa uunissa noin 6-8 min. Kumoa kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille, irrota pohjapaperi ja anna jäähtyä.

Vaahdota vispikerma, yhdistä siihen tuorejuusto, sokerit, sitruunanmehu ja kuutioidut persikat. Levitä täyte kääretorttupohjalle ja rullaa mahdollisimman tiukasti leivinpaperin avulla rullaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti.

En oikein muistakaan milloin olisin viimeksi kääretorttua leiponut, mutta oli kyllä vaivansa väärti (ja eikä sitä vaivaakaan siinä nyt niin paljon ollut, mukavaa puuhaa tuo leipominen =D)

Apr 14, 2007

Takaisin hellan ääreen, tonnikalapasta

Lomat on nyt hetkeksi taas pidetty, ja voiko arkisemmin bloggailun enää aloittaakaan..? :D Nopea ja helppo resepti, joka on työpäivän jälkeen helppo tehdä. Ja josta voi sitten oman mielen mukaan varioida vaikka mitä. Näin meillä tehtiin:

1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 prk tomaattipyrettä (pieni)
1 prk tomaattimurskaa tai passataa
vettä
1 tlk tonnikalaa vedessä
suolaa, pippuria
oreganoa
raastettua parmesaania (laitoin tosi kypsää emmentaalia, kun parmesaani oli loppu)
keitettyä pastaa

Keitä pastaa syöjien mukaan, paketissa on yleensä hyvät ohjeet. Kuullota sipulit kasarissa, lisää tomaattipyre ja kuullota hetki lisää. Nakkaa sekaan tomaattimurska ja noin purkillinen vettä (riippuu kuinka löysää haluaa..), mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla. Halutessasi voit käyttää myös liha- tai kalalientä. Anna kastikkeen porista noin 10-15 min. ja lisää sen jälkeen valutettu tonnikala. Sekoita hyvin ja anna hautua vielä hetki. Sekoita keitetty ja valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja raasta päälle reilusti parmesaania.

Ko. pasta on meidän perheen suosikkeja, nopeutensa ja helppoutensa ansiosta. Ja kaapista yleensä aina löytyy kyseiset ainekset, joten ei tarvitse kauppaan erikseen lähteä. Kastikettahan voi varioida haluamallansa tavalla; esim. koskenlaskija -juusto on hyväksihavaittu. =)

Apr 4, 2007

Lisää vuohenjuustoa..eli kanapasta vol.2


Vuohenjuusto on absoluuttista herkkua mulle, ja aina kun sitä ostan, täytyy sen olla kunnon köntti, josta riittää useampaan ruokaan. Niinkuin nyt. Ja kaikenlisäksi käynnissä on operaatio Jääkaapin Tyhjennys Pääsiäiseksi, kun ollaan taas Kuusamoon menossa, niin tähänkin pastaan tuli nyt sitten vähän sekalaista tavaraa. Mutta vuohenjuusto ja kana on match made in heaven , joten pahaa tästä ei saa kuin uittamalla etikassa :D Huhtikuun haastekisakin näyttää liippaavan läheltä, joten taidankin tämän ohjeen kanssa ilmottautua sinne.. Käykäähän kurkkimassa kunhan osallistujat julkistetaan!

Ohjetta kehiin:

300 gr kanan filesuikaleita (oli Italian yrtit-marinaadissa)
1 sipuli
1,5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl ruokakermaa
150 gr vuohenjuustoa (tai enemmän...)
tuoretta basilikaa
suolaa, pippuria
keitettyä pastaa

Paista kanat ja sipulit oliiviöljyssä kasarissa. Lisää jogurtti, ruokakerma ja vuohenjuusto, mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua 10 min. tai niin, että juusto sulaa. Heitä lopussa sekaan hakattu basilika. Sekoita keitetty pasta nopeasti kastikkeen kanssa ja tarjoa heti. Rucola sopii tuohon kylkeen myös hyvin. Hienoinen puristus sitruunaakaan ei varmasti tekisi pahaa tälle ruualle.

Nyt siis blogini vaikenee taas hetkeksi, pääsiäisloman ja sen jälkeisen koulun myötä. Palailen taas parin viikon päästä!

Maistuvaa ja suklaamunarikasta pääsiäistä kaikille! :D

Apr 3, 2007

Täytetty ciabatta


Oliivia teki puolen kilon voikeittiössä taannoin tomaattiavokadosalaattia. Kyseisestä reseptistä innostuneena tehtiin eräänä iltana näitä täytettyjä leipiä, kun avokadoa ja jopa sitä vuohenjuustoa löytyi jääkaapista. Hyvää tuli, kiitos vaan Oliivialle alkuperäisestä ideasta! =D

1 ciabattaleipä (meillä oli tumma versio)
salaatinlehtiä
tomaattia (terttutomaatit taitaa olla tähän aikaan vuodesta niitä kypsimpiä)
punasipulia
avokadoa
vuohenjuustoa
pippuria (suolaa)
oliiviöljyä
balsamicoa

Halkaise leipä kahtia ja tee puolikkaisiin viillot. Täytä leivät aineksilla, ropsauta myllystä vähän pippuria päälle ja ripottele oliiviöljyä sekä balsamicoa koko komeuden päälle.

Hyviä olivat ja tuollaisesta yhdestä leivästä saa todellakin riittävät päivällisannokset kahdelle hengelle, oli todella täyttävää.